COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

SUA a acordat aproximativ 12 milioane de dolari pentru dotarea vămii

SUA a acordat aproximativ 12 milioane de dolari pentru dotarea vămii

Pe parcursul anilor 2013-2018, cu sprijinul Departamentul de Energie al SUA, în Moldova au fost instalate 23 de sisteme staționare de detectare a radiației la mai multe puncte de trecere a frontierei și la Centrul de instruire al Serviciului Vamal.

Valoarea totală a sprijinului a constituit peste 12 milioane dolari și trei autovehicule MDS van cu sisteme mobile de detectare a radiațiilor. Potrivit Serviciului Vamal colaborarea cu SUA în acest domeniu va continua, transmite NOI.md cu referire la Mold-street.com.

Astfel Vama va beneficia de noi proiecte de asistență tehnică, sprijinite de Departamentul de Energie al SUA, prin intermediul Programului pentru depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare (NSDD).


Asistența ce va fi acordată, de această dată, constă în consolidarea capacităților echipelor mobile prin dotarea acestora cu echipament tehnic nou, în vederea sporirii securității la frontiera verde, dar și pe întreg teritoriul vamal al Republicii Moldova.

Intensificarea cooperării bilaterale și evaluarea necesităților de asistență au fost discutate în cadrul unei întrevederi, la Chișinău, a Directorului interimar al Vămii, Iurie Ceban, cu reprezentanții Programului NSDD, finanțat de Guvernul SUA.

Totodată, ca urmare a solicitării Serviciului Vamal privind instalarea monitoarelor portal staționare pentru detectarea materialelor radioactive și nucleare la posturile vamale ”Criva”, ”Palanca”, ”Unguri” și ”Costești”, reprezentanții programului NSDD au inițiat examinarea posibilității de dotare a posturilor menționate cu echipamentul necesar.

În acest sens, o echipă de experți ai Programului au efectuat cîteva vizite de lucru la ”Criva” și ”Palanca” pentru a analiza elementele de infrastructură și a evalua oportunitățile de instalare a dispozitivelor, dar şi vizita experților la sediul echipelor mobile.

Cooperarea între cele două părți este realizată în baza Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii privind Cooperarea pentru Prevenirea Traficului Ilicit cu Materiale Nucleare și Alte Materiale Radioactive, încheiat în 2011, la Chișinău.

De notat că anterior au fost depistate cîteva cazuri de trafic de materiale radioactive ce proveneau din spaţiul postsovietic şi care ar fi ajuns în Republica Moldova prin regiunea separatistă. Totodată s-a vehiculat că destinaţia acestor materiale radioactive ar fi fost grupări teroriste din state arabe.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load