Povestiri șocante ale migranților moldoveni care au mers să lucreze în Polonia

Povestiri șocante ale migranților moldoveni care au mers să lucreze în Polonia

Povestirile locuitorilor din Găgăuzia, care au ajuns în situaţii dificile aflîndu-se la cîștiguri în Polonia, au fost relatate de către președintele comunității poloneze a Găgăuziei, Ludmila Volevici, în cadrul emisiunii „Tema principală".


În prezent, un număr mare de localnici din Găgăuzia se află în penitenciarele poloneze, transmite gagauzinfo.md


„Aproape în fiecare sat din Gagauzia există oameni care stau după gratii în Polonia. Cinci persoane din Găgăuzia au plecat în mod conştient la muncă ilegală în Polonia. Li s-au promis bani buni. Au mers cu pașapoarte biometrice. Așa s-a întîmplat că poliția a venit la această companie. Polonezii au reușit să fugă, iar ai noştri au rămas. Acum ei sînt în închisoare și așteaptă procesul. Ceilalți compatrioți au mers acolo să jefuiască ATM-urile şi au fost capturaţi. Doi dintre ei au reușit să părăsească Polonia, iar unul se stă la închisoare. Este foarte costisitor și dificil să găsești un avocat vorbitor de limbă rusă acolo", a spus Volevici.


Un alt caz a avut loc cu un locuitor al unui sat din Găgăuzia, care este acum într-un spital de psihiatrie din Polonia.


„Acest tînăr a fost bolnav din copilărie, a mers la muncă, a avut o criză, după care a bătut un om. La 7 mai a fost judecata, comisia a confirmat că este bolnav psihic, acum este ținut forțat într-un spital de psihiatrie. Vor fi costuri foarte mari pentru transportul acestui tînăr în Moldova", spune Ludmila Volevici.


Printre istoriile șocante ale găgăuzilor aflaţi la muncă în străinătate este şi moartea unui locuitor al Comratului pe un autobahn din Polonia. Expertiza a arătat că bărbatul era beat. Există, de asemenea, cazuri frecvente atunci cînd găgăuzii nu primesc bani pentru munca efectuată.


Ludmila Volevici a remarcat că rudele și prietenii persoanelor aflate în primejdie se adresează adesea după ajutor. Cu toate acestea, comunitatea poloneză, ca regulă, nu poate face nimic pentru a-i ajuta.


De aceea, pentru a nu ajunge în situaţii dificile, este important să mergeți la lucru oficial. Apoi, spune Ludmila Volevici, nu vor exista probleme cu angajarea în cîmpul muncii, salarii, îngrijire medicală și posibilitatea de a reveni în patrie.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load