COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Patru angajați ai BNM, cercetați penal în urma perchezițiilor

Patru angajați ai BNM, cercetați penal în urma perchezițiilor

Patru angajați, cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale, sînt cercetați penal de CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz în serviciu.

Funcționarii sînt bănuiti că ar fi încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzînd daune în proporții deosebit de mari altor acționari.

„Potrivit ordonanței de începere a urmăririi penale în acest caz, au fost identificate bănuieli rezonabile că, în perioada anilor 2018-2019, persoane publice și cu funcție de demnitate publică din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, acționînd în mod vădit pentru favorizarea unui grup de acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, care își dorea preluarea controlului asupra băncii vizate, ignorînd informații cunoscute și interpretînd abuziv situațiile de fapt și de drept, au creat condiții si pregătit acte cu informații denaturate, ce au servit drept temei pentru emiterea abuzivă a Hotărîrii nr. 15 a Comitetului executiv BNM din 11 ianuarie 2019 cu privire la acțiunea concentrată a unor acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, urmată de suspendarea unor drepturi aferente calității de acționar și obligarea înstrăinării unor acțiuni, în termen de 3 luni”, informează CNA.


Actele administrative menționate au adus atingere drepturilor de proprietate a mai multor acționari care, cumulativ, dețineau 35,15 % din acțiunile Băncii de Finanțe și Comerț SA, calificat de persoanele fizice și juridice de natură să producă un prejudiciu material în proporții deosebit de mari ce depășește suma de 123 milioane lei, dat fiind înstrăinarea forțată a acțiunilor, la un preț vădit diminuat prețului de piață, transmite jurnal.md.

Astfel, din actul de sesizare și materialele acumulate, rezultă o bănuială rezonabilă de folosire de către persoane publice și cu funcție de demnitate publică a situației de serviciu, acțiuni care au cauzat daune drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, în interesul unor terțe persoane, adică de comitere a infracțiunii prevăzute la art. 327 lit. b) și b1) Cod penal al RM - abuzul în serviciu.

Astăzi, CNA și procurorii anticorupție au operat acțiuni de urmărire penala în privința celor patru angajați ai BNM in vederea acumulării materialului probator în prezenta cauză penală. Funcționarii sînt cercetați în stare de libertate, iar pana la o decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load