X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

De ce Moldova nu poate publica raportul Kroll-2?

21 iun. 2019,, 14:20   Societate
3444 1

Cetățenii moldoveni sînt îngrijorați de faptul că procuratura și Banca Națională cică nu pot, nu au dreptul, să publice raportul Kroll-2, primit anterior, privind investigarea "furtului miliardului" fără permisiunea companiei Kroll.

Publicul consideră că, deoarece această investigație a fost finanțată din fondurile bugetare ale tuturor contribuabililor, iar documentul pregătit este foarte important pentru identificarea tuturor persoanelor responsabile de furtul banilor din sistemul bancar, determinarea locurilor unde au fost duși acești bani, precum și pentru reîntoarcerea lor, cetățenii au dreptul să ceară publicarea acestui raport, pentru care Moldova a plătit bani și el este în proprietatea sa, iar oragnele de investigație au avut mai mult decît suficient timp pentru a face anumiți pași în această investigație dacă, desigur, a existat o astfel de dorință.

Trebuie remarcat faptul că procurorul general, Eduard Harunjen, a declarat că este gata să ofere Parlamentului raportul companiei Kroll privind investigarea furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar, dar pentru publicarea acestuia este necesar de obținut permisiunea autorilor.
"Raportul nu este publicat deoarece nu există permisiunea companiei Kroll. Astăzi trebuie să le cerem aprobarea. Am propus deja Băncii Naționale, deoarece avem o cerere din partea președintelui țării de a prezenta acest raport și apoi, pentru a nu exista suspiciuni că ascundem ceva sau nu vrem să aruncăm o lumină asupra acestui raport, am propus BNM să negocieze cu compania și să ceară permisiunea de publicare a acestuia. Raportul Kroll neapărat va fi transmis Comisiei parlamentare și atunci deputații vor decide ce să facă. Dacă și va fi vreodată publicat, societatea va fi, cel mai probabil, șocată de informațiile conținute în el", a declarat procurorul general.

În același timp, el spune că nu a citit acest raport, ci doar a vorbit cu procurorii despre acesta. De aceea, Harunjen susține că nu știe dacă raportul conține nume noi din fosta conducere a Republicii Moldova.

Procurorul general a spus că nu este mulțumit de modul în care este investigat "furtul miliardului".


"Trebuie să înțelegem că furtul miliardului nu a avut loc într-o singură zi, ci pe parcursul mai multor ani. Sute de bănci de peste hotare au fost implicate în acest caz, banii au parcurs un drum în care o parte dintre ei au ajuns în zonele offshore. Ancheta în sine a fost împărțită în perioade: perioada de administrare a băncii, perioada în care conducerea băncilor s-a schimbat, există o anchetă privind factorii de decizie din unele ministere și instituții guvernamentale care oricum au scăpat unele aspecte", a declarat Harunjen.

Potrivit lui, în schemele criminale legate de furtul miliardului, există foarte multe părți, foarte mulți participanți: firme din Federația Rusă, sute de bănci din străinătate, banii au parcurs o cale complexă cu participarea zonelor offshore.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?