SUA abrogă unul dintre cele mai importante principii ale Internetului

SUA abrogă unul dintre cele mai importante principii ale Internetului

Comisia Federală americană a Comunicaţiilor (FCC) a pus capăt joi, prin vot, garanţiei unui tratament egal al fluxurilor de date ale operatorilor, relatează News.ro.

Lucrul de care se temeau apărătorii neutralităţii Internetului s-a întîmplat joi, cînd FCC a pus capăt - în Statele Unite - acestui principiu.

Acest principiu fondator al Internetului prevede ca toate conţinuturile postate online pe reţele să fie tratate în acelaşi fel, fără discriminare.

El interzice, de exemplu, unui furnizor de acces la Internet să transporte fluxuri video provenind de la un serviciu dat mai rapid decît pe cele provenind de la altul.

El interzice, de asemenea, blocarea accesului la anumite site-uri sau la un anumit tip de conţinut.

Concret, sub imperiul neutralităţii Internetului, un furnizor de internet american nu avea dreptul să-şi pună consumatorii să plătească mai mult în schimbul unui acces mai rapid la YouTube sau la Netflix, de exemplu.

ACCES DIFERENŢIAT LA INTERNET

Apărătorii neutralităţii Internetului se tem că acest lucru poate să însemne pentru navigatorii pe Internet accesuri diferenţiate atît în privinţa preţului vitezei, cît şi a conţinutului - implicînd un risc la adresa libertăţii de exprimare.

Ei argumentează că neutralitatea Internetului permite unor actori mici să crească, beneficiind de un acces egal celui al giganţilor, fără să fie nevoiţi să plătească sume exorbitante pentru a accede la „tuburi” performante.

Unii pretind inclusiv că Google sau Netflix nu ar fi putut să apară fără acest principiu.

Adversarii neutralităţii Internetului, reprezentaţi în general de operatorii telecomunicaţiilor, subliniază, în ceea ce-i priveşte, că infrastructura reţelelor are un preţ, cu atît mai mult cu cît aceasta necesită să fie modernizate în permanenţă, pe măsură ce utilizarea Internetului evoluează iar cererea creşte, mai ales prin video.

În opinia lor, experimentarea unor noi oferte şi punerea utilizatorilor să plătească mai mult pentru servicii de calitate mai mare le-ar permite să-şi asume aceste onvestiţii şi să inoveze şi mai mult.

UN OPOZANT NOTORIU FAŢĂ DE ENUTRALITATEA NETULUI

În 2016, în timpul administraţiei Obama, apărătorii neutralităţii Internetului au sărbătorit o victorie istorică.

La finalul unei mari dezbateri pe această temă în Statele Unite, FCC a decis că Internetul american este un „bun public”, la fel ca reţeaua telefonică, şi că furnizorii de acces la Internet ar trebui să fie supuşi aceloraşi reguli, inclusiv neutralitatea reţelei.

Însă, la sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump l-a numit la conducerea FCC pe un opozant notoriu al neutralităţii Internetului - Ajit Pai - un fost consilier al operatorului Verizon.

El a lansat rapid un proiect care a condus joi, pe 14 decembrie, la sfîrşitul acestui principiu în Statele Unite.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load