Referendum Chișinău: Astăzi este decisă soarta lui Dorin Chirtoacă

Referendum Chișinău: Astăzi este decisă soarta lui Dorin Chirtoacă

Astăzi are loc Referendum pentru demiterea primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, notează NOI.md.

În capitală și în suburbii sînt deschise 307 secții de votare. 

Cele mai multe secții de votare sînt în sectorul Botanica al capitalei, care este și cel mai numeros sector al orașului. Aici vor fi 70 de secții de votare. 

În sectoarele Centru și Buiucani sînt deschise cîte 42 de secții votare, la Ciocana sînt 41 de secții, iar în sectorul Rîșcani - 53.

În suburbii vor fi deschise secții de votare după cum urmează: Codru - 5, Cricova - 3, Durlești - 7, Sîngera - 3, Revaca - 1, Dobrogea - 1, Vadul lui Vodă - 2, Vadul nou - 1, Văduleni - 1, Vatra - 1, Băcioi - 5, Brăila - 1, Bubuieci - 3, Humulești - 1, Budești - 2, Ciorescu - 2, Goian - 1, Făurești - 1, Cruzești - 1, Grătiești - 3, Stăuceni - 3, Goianul Nou - 1, Tohatin - 1, Trușeni - 4, Colonița - 3, Ghidighici - 2. 

Potrivit Codului Electoral, "revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru inițiatorii acestuia, doar dacă pentru el a votat un număr egal sau mai mare de alegători, decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul votanților care au participat la la acest proces".

Cu alte cuvinte, pentru ca referendumul să fie valabil este nevoie ca cel puțin 163.570 de locuitori ai municipiului să-și exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, or tot atâția și-au exprimat votul în favoarea edilului suspendat la scrutinul local din 2015. Respectiv, numărul de 163.570 de voturi să nu fie mai puţin de jumătate din cel al alegătorilor care au participat la plebiscit, adică cel puțin 50 la sută.

În același timp, pentru ca referendumul să fie declarat valabil, este nevoie ca la urne să participe minim o treime din alegătorii cu drept de vot. Ceea ce ar însemna 216.733 de alegători din numărul total de 650.201, înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load