Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

De ce nu trebuie să neglijăm durerile de spate și nici pe cele articulare

28 iun. 2022,, 01:00   Sănătate
4293 0

Diagnosticul precoce este extrem de important, mai ales in cazul bolilor reumatice, asa cum este poliartrita reumatoida. Insa de multe ori, un simptom "banal" precum durerea de spate de tip inflamator sau durerile articulare este trecut cu vederea, iar statisticile ne arata ca multi romani se prezinta la medic foarte tarziu si din aceasta cauza, diagnosticul de boala reumatica este pus foarte tarziu.

Un medic reumatolog este cel care se specializeaza atat in afectiuni musculo-scheletale, cat si in anumite boli autoimune (unele boli reumatice, printre care se numara si poliartrita reumatoida). In forma cea mai simpla, putem descrie reumatologii ca fiind medici care se dedica artritei si reumatismului, insa in realitate, ei acopera mult mai multe boli. Iata cateva motive pentru a merge la cabinetul unui medic reumatolog, pentru un diagnostic corect (mai ales daca ai dureri care nu iti dau pace):

Ai fost diagnosticat cu o forma de artrita sau cu o boala reumatica

Exista peste 100 de tipuri de artrita (este un termen-umbrela, nu descrie o singura boala), iar medicii reumatologi se specializeaza in ingrijirea pacientilor cu multe dintre aceste afectiuni. Exemple de boli care pot fi tratate de un medic reumatolog: poliartrita reumatoida, osteoartrita (numita si artroza), lupusul eritematos sistemic, vasculita, sindromul Sjogren, guta, scleroderma, miozita, polimialgia reumatica etc. In plus, un medic reumatolog are in grija si pacientii cu multe boli rare.

Ai durere articulara si/sau articulatii umflate

Durerea articulatiilor si umflarea acestora (inflamatia) pot fi primele simptome ale unei boli reumatice. Poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artropatia psoriazica sînt cele mai frecvent intalnite afectiuni reumatice de tip inflamator din Republica Moldova, spun specialistii. Medicii reumatologi stiu ca diagnosticul precoce si tratamentul precoce - cand vine vorba de artrita - sînt cele mai bune modalitati prin care se poate asigura un prognostic bun in cazul pacientilor cu boli reumatice. Daca suferi de simptome la nivelul articulatiilor, nu ignora semnele si fa-ti o programare la cabinetul unui medic reumatolog, pentru o evaluare corecta a starii tale.

Ti s-a spus ca ai rezultate anormale la analizele de sange

Anumite simptome sau neplaceri de care te plangi vor determina medicii primari sau pe cei de familie sa iti recomande analize de sange care ar putea indica prezenta bolilor reumatice. Exemple de astfel de teste de sange sînt: anticorpii antinucleari (ANA), factorul reumatoid (FR) si viteza de sedimentare a hematiilor (VSH). Daca ai rezultate pozitive la unul dintre aceste teste de sange, ia in considerare o programare la cabinetul medicului reumatolog, pentru a determina daca simptomele tale ar putea indica, de fapt, o afectiune care nu este usor de depistat.

Iti este greu sa iti dai seama ce este in neregula cu tine


Medicii reumatologi trateaza multe boli rare, care sînt dificil de diagnosticat. Cel mai adesea, reumatologii sînt precum niste detectivi, care te ajuta sa pui cap la cap informatiile ce par piese ale unui puzzle complex care este reprezentat de simptomele tale si de rezultatele analizelor de sange.

Cu cat esti consultat mai devreme de un medic reumatolog, cu atat mai mult acest lucru te va ajuta, ca pacient, sa eviti luni sau ani de asteptare, inainte de a primi un diagnostic corect. Asa ca nu trebuie sa ignori simptomele si nu trebuie sa crezi ca durerea de spate sau durerea articulara va trece de la sine. Cel care te poate ajuta sa iti dai seama ce afectiune ai si ce tratament este indicat in cazul tau este medicul reumatolog.

Bolile reumatice, in cifre

Peste 200 de afectiuni sînt incluse in aceasta categorie de boli, iar peste 600.000 de persoane (3% din populatie) sufera de boli reumatice de tip inflamator in tara noastra.

Aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei (200.000 persoane) este afectata de artrita reumatoida, care debuteaza, de regula, in jurul varstei de 40-50 de ani si afecteaza de 3 ori mai multe femei, decat barbati.

Durerea de spate de tip inflamator, provocata cel mai des de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozanta, afecteaza aproximativ 1% din populatia adulta (in mare parte sînt afectati barbatii) si debuteaza adesea inaintea varstei de 30 de ani.

Chiar daca multi moldoveni nu merg la medicul reumatolog nici chiar atunci cand au dureri pe termen lung, nu ignora simptomele si cere-i medicului tau de familie un bilet de trimitere catre medicul reumatolog, mai ales daca ii vei spune ca ai dureri de spate sau de genunchi sau de sold care nu trec de la sine, ba chiar dau semne ca se agraveaza. In plus, poti sa iti evaluezi gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri. Astfel, vei afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?