X 
Cutremure stiri: 508

UE va avea o nouă instituţie extrajudiciară pentru litigiile din reţelele sociale

8 oct. 20:30   Externe
4 ore in urma 1356 0

Înainte de sfîrşitul anului, în Uniunea Europeană va apărea o nouă instituţie extrajudiciară de ultimă instanţă, pentru litigiile utilizatorilor unor reţele sociale cum ar fi Facebook, TikTok sau YouTube, semnalează marţi AFP.

Numită Centrul de Apeluri Europa (Appeals Center Europe), structura va avea şapte membri şi va fi finanţată iniţial de consiliul de supraveghere al companiei Meta, înfiinţat în 2020 de compania-mamă a Facebook ca autoritate independentă pentru moderarea conţinutului în urma mai multor scandaluri.

Centrul, pe care AFP îl compară cu o curte de apel, a primit certificarea autorităţii pentru media din Irlanda şi va avea sediul la Dublin. Va fi complet separat de consiliul Meta, care are 20 de membri din mai multe ţări - jurnalişti, avocaţi, militanţi pentru drepturile omului şi foşti lideri politici.

Utilizatorii vor putea face apel la Centru împotriva unor decizii cum ar fi închiderea unor conturi, reclamaţiile pentru incitare la ură sau pentru hărţuire, a explicat viitorul şef al instituţiei, Thomas Hughes, fost director al consiliului de supraveghere al Meta.

Noua autoritate este creată conform reglementării europene privind serviciile digitale (DSA, Digital Services Act), aplicabilă tuturor platformelor începînd din februarie anul acesta. DSA prevede că utilizatorii trebuie să aibă acces la o instituţie extrajudiciară pentru soluţionarea disputelor.

Hughes a arătat că DSA "oferă posibilitatea schimbării echilibrului de putere între utilizatori, platforme şi guverne, dînd persoanelor fizice posibilitatea de a contesta deciziile luate privind conţinutul publicat de ei şi conţinutul la care au acces online".

Încă din start, există intenţia declarată de a extinde treptat jurisdicţia Centrului şi asupra altor reţele sociale.

El nu va înlocui sistemul judiciar tradiţional, ci doar va facilita contestaţiile împotriva deciziilor marilor companii, a insistat Hughes, adăugînd că procedurile judiciare actuale sînt "mai costisitoare, mai lente, mai greoaie şi nu neapărat adaptate la era digitală". Posibilitatea utilizatorilor de a se adresa justiţiei rămîne în continuare deschisă.

Pentru sesizarea Centrului, taxa plătită de persoanele fizice va fi de numai cinci euro, sumă care va fi restituită în caz că reclamantul are cîştig de cauză. Pentru platforme, taxa este de 100 de euro pentru fiecare dosar nou. În cele din urmă Centrul ar urma să îşi asigure astfel întreaga finanţare necesară.

Facebook, TikTok sau YouTube sînt acuzate frecvent de cenzurarea anumitor opinii sau dimpotrivă - de favorizarea unor dezinformări, în special înainte de alegeri, a hărţuirilor sau a activităţii unor grupări violente.

Un exemplu oferit de AFP este cel de săptămîna trecută, cînd Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea privind promovarea unor conţinuturi "nocive" pe YouTube, TikTok şi Snapchat, platforme pe care le acuză frecvent că nu iau suficiente măsuri pentru protecţia utilizatorilor, în special a minorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав