Declarația a fost făcută de șeful diplomației UE, Josep Borrell.
"Deși atacurile par să fi fost țintite, ele au provocat pagube colaterale grave, fără discernămînt, civililor, inclusiv copiilor. Găsesc această situație extrem de îngrijorătoare. Nu pot decît să condamn aceste atacuri, care pun în pericol securitatea și stabilitatea Libanului și cresc riscul de escaladare în regiune”, se arată în document.
De asemenea, Borrel a făcut apel la „toate părțile implicate să prevină un război la scară largă, care ar avea consecințe grave pentru întreaga regiune și nu numai”.
Pe fondul incidentului de detonare a pagerelor în Liban, UE se consultă cu partenerii internaționali, inclusiv cu SUA și țările arabe, în vederea organizării unei serii de reuniuni la nivel înalt privind dezescaladarea între Liban și Israel, în marja Adunării Generale a ONU.
Peter Stano, purtătorul de cuvînt al Uniunii pentru politică externă, a făcut această declarație în cadrul unei ședințe de informare la Bruxelles.
El a precizat că UE este în contact cu partenerii pe tema detensionării situației. În urma incidentului din Liban, șeful diplomației UE, Josep Borrell, care se află acum în regiune, în Emiratele Arabe Unite, l-a sunat pe ministrul de externe al Libanului.
„Continuăm pregătirile foarte intense pentru reuniunile la nivel înalt din cadrul Adunării Generale a ONU. Sîntem concentrați pe acest lucru și încercăm să depunem toate eforturile posibile împreună cu partenerii, inclusiv SUA, țările arabe și alți parteneri internaționali, pentru a preveni orice escaladare suplimentară”, a declarat Peter Stano cînd a fost întrebat ce eforturi intenționează Bruxelles-ul să includă în procesul de dezescaladare dintre Liban și Israel.
Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că SUA nu a fost implicată în incidentele din Liban, că strînge informații despre ceea ce s-a întîmplat și a îndemnat la evitarea pașilor spre escaladare.
Acesta a declarat că SUA nu poate specula ce efect ar putea avea explozia pagerului din Liban asupra mișcării Hezbollah și a activităților acesteia. El a adăugat că este necesar să se clarifice pe deplin ce s-a întîmplat, SUA fiind încă „în procesul” de a afla.
Purtătorul de cuvînt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că ceea ce s-a întîmplat în Liban duce la o escaladare a tensiunilor, regiunea este într-o stare explozivă.
Potrivit acestuia, fiecare dintre aceste incidente este capabil să devină un declanșator pentru ca situația să scape de sub control.La rîndul său, purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit ceea ce s-a întîmplat în Liban „un act monstruos de terorism” și „o încercare de a declanșa un conflict major”. De asemenea, ea a subliniat necesitatea de a preveni astfel de scenarii.
„Moscova face apel la „toate părțile implicate” în Orientul Mijlociu să dea dovadă de reținere și să refuze pașii care ar putea duce la o escaladare suplimentară a situației din regiune”, a declarat Maria Zaharova.
„Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de reținere și să refuze pașii care amenință să destabilizeze în continuare situația militară și politică din regiunea Orientului Mijlociu”, a declarat Zakharova.
Ea a adăugat că Rusia vede ceea ce s-a întîmplat ca un alt act de război hibrid împotriva Libanului.
„Condamnăm cu fermitate atacul fără precedent împotriva Libanului prieten și a cetățenilor săi, care reprezintă o încălcare gravă a suveranității sale și este o provocare gravă la adresa dreptului internațional cu utilizarea de arme neconvenționale”, a declarat Zaharova.
Turcia consideră că operațiunea de detonare a pagerelor poate fi o încercare de a extinde războiul din Gaza de la Iran la Liban. Această opinie a fost exprimată de Omer Celik, reprezentantul oficial al Partidului Justiției și Dezvoltării din Turcia (Ak Parti), aflat la putere.
„Guvernul (Benjamin) Netanyahu este hotărît să extindă războiul pentru a eluda dreptul internațional și a reduce presiunea asupra sa. Vrea ca războiul să se extindă pe o zonă largă, din Iran pînă în Liban. Acest lucru nu are nimic de-a face cu apărarea Israelului, ci are de-a face cu calcule politice”, a declarat Celik.
Coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert, a condamnat detonarea pagerelor în țară, afirmînd că incidentul reprezintă „o escaladare extrem de îngrijorătoare”.
Hennis-Plasschaert a declarat că civilii trebuie întotdeauna protejați : „chiar și o victimă civilă este prea mult”.
„Aceste evenimente marchează o escaladare extrem de îngrijorătoare”, a spus ea, făcînd apel la părțile implicate să se abțină de la orice altă acțiune sau retorică belicoasă.
Marți, detonăr ale pagerelor au avut loc în diferite părți ale Libanului. Ministerul Sănătății din Liban a declarat că peste 2 800 de persoane au fost rănite în incident și opt au fost ucise. Nu se știe încă ce a cauzat detonarea simultană a zeci de dispozitive. „Hezbollah”, autoritățile libaneze au considerat Israelul responsabil pentru cele întîmplate.
Potrivit mai multor instituții media, pagerele sînt folosite de membrii Hezbollah ca un sistem de comunicare închis, cel mai puțin susceptibil de piratare și ascultare.
New York Times a relatat, citînd un membru anonim al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC, unitățile militare de elită ale Iranului), că pagerele din Liban au emis un semnal sonor timp de aproximativ zece secunde înainte de a exploda, determinîndu-i pe unii proprietari să le țină aproape de față pentru a verifica dacă există mesaje noi. Potrivit ziarului, ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, și-a pierdut un ochi și a suferit o rană gravă la celălalt ca urmare a exploziei pagerului pe care îl avea asupra sa.
Adăuga comentariu