X 
Cutremure stiri: 508

La Baku se desfășoară conferința ONU privind schimbările climatice (Pre-COP29)

10 oct. 21:15   Externe
18 ore in urma 1698 0

La Baku a început Conferința de două zile a ONU privind schimbările climatice (Pre-COP29) cu tema „Consolidarea ambițiilor și asigurarea acțiunilor”

La ceremonia de deschidere au participat președintele COP29, Muhtar Babayev, președintele COP28, Sultan Al Jaber, secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, secretarul executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice, Simon Steele, și președintele Organismului subsidiar de implementare (SBI), Nabil Munir.

În cadrul întrevederii vor fi discutate modalitățile de obținere a unui rezultat pozitiv la COP29.

Secretarul general adjunct al ONU, Amina Jane Mohammed, a remarcat că lumea este deja pe punctul de a depăși creșterea temperaturii globale cu peste 1,5 grade Celsius, cu consecințe dezastruoase, precum uraganul Milton. Dar oameni încă mai au o speranță, deoarece comunitatea globală întreprinde diverse măsuri pentru combaterea acesteia, iar COP29 ar trebui să se bazeze pe acest impuls și să transpună ambiția și angajamentele în rezultate economice reale.

În noiembrie va fi convenit un nou obiectiv ambițios de finanțare a luptei împotriva schimbărilor climatice, care va corespunde dimensiunii problemei cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare.


„Comunitatea mondială trebuie să își mențină determinarea în lupta împotriva schimbărilor climatice, spiritul de compromis și solidaritatea mondială”, a remarcat Amina Jain Mohammed.

La rîndul său, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, adresîndu-se participanților la reuniunea preliminară a Conferinței părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (PreCOP29), a menționat că schimbările climatice afectează toate țările de pe toate continentele. În același timp, cele mai vulnerabile sînt statele insulare mici în curs de dezvoltare.

Schimbările afectează în mod negativ bunăstarea economică la nivel global și împiedică progresul în atingerea Obiectivelor în dezvoltare durabilă. Azerbaidjanul nu este o excepție. În fiecare an se înregistrează o scădere a nivelului apei din rîurile sale și o secare a Mării Caspice. Azerbaidjanul se confruntă și cu un deficit de apă, dar ia măsuri îndrăznețe pentru a depăși aceste provocări.

„La nivel național, implementăm cu succes prioritatea socio-economică „mediu curat și dezvoltare ecologică”. Azerbaidjanul a declarat anul 2024 drept „Anul solidarității pentru o lume verde”. Datorită potențialului uriaș al energiei eoliene și solare, putem promova programul privind energia regenerabilă. Regiunile eliberate Karabah și Zangezurul de Est, declarate zone de energie verde, au un potențial suficient de energie regenerabilă. De asemenea, Azerbaidjanul investește veniturile din petrol și gaze în energia verde. Acest lucru demonstrează clar faptul că bogăția de combustibili fosili nu ne împiedică să promovăm agenda ecologică”, a declarat Ilham Aliyev.

Potrivit lui, Azerbaidjanul, căruia îi revine doar 0,1% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, oferă un exemplu privind cum chiar și emitenții mici pot aduce o contribuție semnificativă la combaterea schimbărilor climatice.

Decizia fermă a Azerbaidjanului de a sprijini acțiunile globale în domeniul climei l-a determinat să își depună candidatura pentru a găzdui COP29.

„Cred că sprijinul unanim acordat Azerbaidjanului este un semn al încrederii comunității internaționale în țara noastră. Sîntem mîndri că prima conferință COP din Caucazul de Sud și din întreaga regiune are loc în Azerbaidjan”, a subliniat șeful statului azer.

Potrivit acestuia, urmînd sloganul „Solidaritate pentru o lume verde”, partea care prezidează COP29 interacționează cu toate părțile interesate într-un mod constructiv și într-o manieră transparentă, efectuînd numeroase vizite, ascultîndu-i pe toți pentru a lua act de preocupările lor.

„Noi acordăm prioritate rezolvării problemelor privind schimbările climatice cu care se confruntă statele insulare mici în curs de dezvoltare. Azerbaidjanul consideră că ajutarea acestor state reprezintă o obligație a sa morală și le sprijină atît financiar, cît și politic, inclusiv prin intermediul Comunitatea Națiunilor. Pentru a asigura continuitatea eforturilor, EAU, Azerbaidjan și Brazilia, în calitate de președinți ai COP28, COP29 și, respectiv, COP30, au format Troica pentru climă. Azerbaidjanul a elaborat un program de acțiuni ambițios cu 14 inițiative privind o serie de aspecte precum pacea, finanțele, capitalul uman, resursele de apă. Și astea sînt doar cîteva dintre ele. „Apelul la o încetare a focului în cadrul COP„ este și mai actual în contextul tensiunilor geopolitice actuale”, a declarat Ilham Aliyev

El a menționat că în luna septembrie a acestui an, la Baku, a fost înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește punerea în funcțiune a Fondului de compensare a pierderilor și a daunelor.

„Cu toate acestea, principala noastră provocare este să convenim asupra unui Nou obiectiv colectiv cuantificat (NQTF) echitabil și ambițios, care să răspundă nevoilor statelor în curs de dezvoltare, celor mai puțin dezvoltate și ale statelor insulare mici în curs de dezvoltare. Noul obiectiv financiar necesită o creștere semnificativă”, a subliniat președintele Azerbaidjanului.

Conferința de la Baku se va încheia pe 11 octombrie.

1
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав