Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Cheltuielile pentru apărare sînt în creștere în întreaga lume. Unde sînt cele mai mari?

22 apr. 18:30   Externe
1990 0

Cheltuielile pentru apărare cresc în întreaga lume cu cel mai rapid ritm din ultimii zece ani.

În același timp, Statele Unite rămîn lider în dimensiunea bugetului său militar cu o marjă uriașă, urmate de China.

Potrivit dw.com, în special, cheltuielile militare globale totale au atins 2,443 trilioane de dolari în 2023, o creștere de 6,8% în termeni reali față de 2022. Acest lucru este remarcat într-un raport publicat pe 22 aprilie de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). Aceasta este cea mai puternică creștere din 2009: SUA, China și Rusia și-au majorat toate cheltuielile militare, subliniază raportul.

Pentru prima dată din 2009, cheltuielile militare au crescut în toate cele cinci regiuni geografice definite de SIPRI, cu cele mai mari creșteri în Europa, Asia, Oceania și Orientul Mijlociu.

„Creșterea fără precedent a cheltuielilor pentru apărare este un răspuns direct la deteriorarea globală a păcii și securității. Națiunile acordă prioritate puterii militare, riscînd o spirală de acțiune-reacție într-un mediu geopolitic și de securitate din ce în ce mai instabil”, a declarat Nan Tian, cercetător la Programul SIPRI Cheltuieli Militare și Producție de Arme.


În 2023, cheltuielile militare rusești au crescut cu 24%, pînă la aproximativ 109 miliarde de dolari, în creștere cu 57% față de 2014, cînd Rusia a anexat Crimeea. În 2023, alocațiile pentru apărare ale Federației Ruse au ajuns la 16% din cheltuielile bugetului de stat sau 5,9% din PIB. Ucraina se află pe locul opt în lume în ceea ce privește cheltuielile militare, care anul trecut au crescut cu 51%, pînă la 64,8 miliarde de dolari (37% din PIB-ul țării și 58% din cheltuielile statului).

Cheltuielile militare ale Kievului în 2023 s-au ridicat la 59% din cheltuielile rusești pentru apărare. În același timp, în cursul anului, Ucraina a primit și asistență militară în valoare de cel puțin 35 de miliarde de dolari, inclusiv 25,4 miliarde de dolari din partea Statelor Unite. În total, această asistență și cheltuielile militare proprii ale Ucrainei au fost echivalente cu aproximativ 91% din cheltuielile militare rusești.

În 2023, NATO, care la acea vreme includea 31 de țări, a reprezentat 1,341 trilioane de dolari în cheltuieli militare, adică 55% din totalul mondial. Bugetul de apărare al SUA a crescut cu 2,3% - la 916 miliarde, sau 68% din totalul cheltuielilor militare ale statelor membre ale alianței. Anul trecut, majoritatea membrilor săi europeni și-au majorat și cheltuielile militare, ponderea acestora din bugetul total ajungînd la 28% - cea mai mare din ultimii zece ani. Restul de 4% provin din Canada și Turcia. Dintre statele europene, în perioada 2022-2023, Polonia și-a crescut cel mai mult cheltuielile militare - cu 75%, pînă la 31,6 miliarde Acesta este al 14-lea cel mai mare buget de apărare din lume.

„Ultimii doi ani de război din Ucraina au schimbat în mod fundamental perspectiva de securitate a statelor membre ale NATO din Europa. Această schimbare în percepția amenințării se reflectă în creșterea ponderii din PIB dedicată armatei”, a declarat Lorenzo Scarazzato, cercetător la programul SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme.

La zece ani după ce membrii alianței s-au angajat să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru armată, 11 din cele 31 de țări au atins sau au depășit această țintă în 2023, cea mai mare de atunci. Un alt obiectiv - alocarea a cel puțin 20% din cheltuielile militare pentru arme și echipamente militare - a fost atins de 28 de state membre NATO. În 2014, erau doar șapte astfel de țări.

China, al doilea cel mai mare buget militar din lume, a finanțat anul trecut 296 de miliarde de dolari, în creștere cu 6,0% față de anul precedent. Cheltuielile pentru apărare în China au crescut pentru al 29-lea an consecutiv. Beijingul reprezintă jumătate din totalul cheltuielilor militare din Asia și Oceania. Unii dintre vecinii Chinei au legat creșterea cheltuielilor proprii pentru apărare cu creșterea celor ale Beijingului.

Japonia a alocat 50,2 miliarde de dolari armatei sale, în creștere cu 11% față de 2022. Cheltuielile militare ale Taiwanului au crescut, de asemenea, cu 11%, la 16,6 miliarde de dolari.

"China dedică o mare parte din bugetul său militar în creștere pentru îmbunătățirea pregătirii pentru luptă a Armatei de Eliberare a Poporului. Acest lucru a determinat țări precum Japonia și Taiwan să își mărească semnificativ capacitățile militare, iar această tendință se va accelera în viitorul apropiat", spune cercetătorul programului de cheltuieli militare și producția de arme SIPRI Xiao Liang.

Potrivit analiștilor SIPRI, cheltuielile militare totale în Orientul Mijlociu în 2023 au crescut cu 9,0%, pînă la 200 de miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mare rată anuală de creștere din regiune din ultimul deceniu. Bugetul de apărare al Israelului - al doilea ca mărime din Orientul Mijlociu după Arabia Saudită - a crescut cu 24%, pînă la 27,5 miliarde de dolari. Acest lucru s-a datorat în principal ofensivei israeliene pe scară largă din Fîșia Gaza, ca răspuns la atacul terorist al Hamas din sudul Israelului din octombrie 2023.

Creșterea semnificativă a cheltuielilor militare în Orientul Mijlociu a reflectat situația în schimbare rapidă din regiune - de la încălzirea relațiilor diplomatice dintre Israel și mai multe țări arabe în ultimii ani pînă la izbucnirea unui război major în Fîșia Gaza și temerile legate de extinderea și escaladarea conflictului, a explicat Diego Lopez da Silva, cercetător senior la Programul SIPRI pentru cheltuielile militare și producția de arme.

Iranul, a cărui intensificare a conflictului cu Israelul provoacă tot mai multe temeri, cu 10,3 miliarde de dolari, se află pe locul patru în Orientul Mijlociu în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare.

2
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?