Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Se va repeta scenariul din Crimeea și în cazul Transnistriei? Ce spun experții

26 oct. 2018,, 18:41   Politică
4162 5

Scenariul din Crimeea nu poate fi aplicat în Transnistria, consideră experţii portalului analitic Regional Trend Analytics.

Într-un studiu al portalului se menţionează că „poziția Moscovei în Republica Moldova este bine cunoscută – ea sprijină integritatea teritorială a ţării, dar nu este un secret faptul că Kremlinul a acționat nu o dată după situație și a renunţat operativ la abordările sale atunci cînd acestea contraveneau intereselor Rusiei”.

„Poziția Rusiei privind Osetia de Sud și Abhazia, de asemenea, a fost de a sprijini integritatea teritorială a Georgiei – exact pînă la evenimentele din august 2008. O situație similară s-a creat şi cu recunoașterea de către Rusia a integrității teritoriale a Ucrainei: această abordare a durat pînă în primăvara anului 2014”, notează autorul studiului.

Potrivit lui, „argumentele Moscovei referitor la Crimeea se bazează pe voința locuitorilor peninsulei, iar după referendumul din Crimeea, Moscovei i s-a deschis „opțiunea” de a lua în considerare plebiscitul transnistrean din 2006, cînd locuitorii nerecunoscutei republici au votat pentru independență și integrarea cu Rusia; astfel, dacă vor fi condițiile necesare, Kremlinul va pune cu uşurinţă pe masă un proiect de reglementare în care renumitul referendum va fi piatra de temelie”.

„Oricum, în actuala situație geopolitică, această abordare nu este aplicabilă pentru Transnistria. Rusia nu are granițe comune cu republica autoproclamată, iar recunoașterea ei poate fi urmată de un val de presiune și de sancțiuni fără precedent nu numai împotriva Rusiei, ci și împotriva Transnistriei, care se află între Ucraina și Moldova. Nu există nicio îndoială că, într-un astfel de scenariu, Chișinăul se va retrage din Acordul de Pace din 1992, în baza căruia operațiunea de menținere a păcii pe Nistru funcționează de 26 de ani. Astfel, Moldova va anula baza legală pentru prezența militară a Rusiei, iar situația va reveni la starea de conflict armat de la începutul anilor ’90”, susţine autorul.

Potrivit lui, „distrugerea bazelor pe care s-a înființat statu-quo-ul în problema transnistreană va duce la o reformatare cardinală a întregii regiuni”.

„E logic ca nimeni să se grăbeşte să deschidă cutia regională a Pandorei, închisă cu aproape trei decenii în urmă. Participanții internaţionali interesați încearcă să nu facă mișcări bruște și să joace jocul geopolitic îndelungat pe mai multe table”, a concluzionat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?