X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Opinie: Scrutinul prezidențial din regiunea transnistreană este ilegal

10 dec. 2021,, 09:00   Transnistria
2840 2

Un simulacru care nu va fi recunoscut de nimeni, nici măcar de Federația Rusă, cu toate că acest stat susține regimul de la Tiraspol.

Astfel califică directorul executiv al Asociației Promo-Lex, Ion Manole și comentatorul politic Anatol Țăranu așa-zilele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană. Potrivit lor, așa-zisul scrutin este un exercițiu ilegal, cu un rezultat previzibil, în condițiile în care liderul Vadim Krasnoselskii și-a înlăturat toți oponenții politici, notează IPN.

Reprezentanții Promo-Lex spun că așa-zisele alegeri prezidențiale din stînga Nistrului nu au nicio credibilitate, nici în fața autorităților constituționale de la Chișinău și nici pe plan extern. Experții Promo-Lex spun că nu pot monitoriza situația din regiune în contextul acestui exercițiu electoral, întrucît din anul 2015 reprezentanții Promo-Lex au interdicție de a intra în regiunea transnistreană.

„Este un scrutin ilegal care nu va fi recunoscut nici măcar de Federația Rusă care susține acest regim din stînga Nistrului. Nu există observatori, nu există credibilitate, este un exercițiu la nivel local și deja se cunoaște cine va accede în această funcție sau, mai exact, cine va rămîne în această funcție. Am văzut că toți oponenții, toți candidații serioși au fost înlăturați, li s-au creat impedimente pentru a participa la un scrutin cît de cît autentic. Este un teritoriu închis, controlat de un grup de persoane, aceste persoane se comportă de parcă acest teritoriu ar fi fost privatizat de către ele. Poziția noastră în calitate de apărători ai drepturilor omului este că un teritoriu nu poate fi închis pentru jurnaliști, observatori electorali”, a spus directorul executiv Promo-Lex, Ion Manole, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Comentatorul politic Anatol Țăranu spune că de 30 de ani regiunea transnistreană simulează existența unui stat artificial, fiind susținută de Federația Rusă. Potrivit lui Țăranu mulți cetățeni din stînga Nistrului cad în plasa propagandei, care este fortificată și de mass-media rusă.

„Acest scrutin este un simulacru. În stînga Nistrului, există interese nu doar de ordin intern, ci și interese ale actorilor internaționali și din cauza acestor interese regiunea transnistreană supraviețuiește ca o enclavă în componența Republicii Moldova. Asupra acestei enclave nu se extinde constituționalitatea statului Republica Moldova. Oamenii din această zonă trăiesc într-un ghetou informațional, chiar dacă există internet și televiziuni. Acolo regimul este dur, este instaurată cenzura și un control al tuturor activităților oamenilor, iată de ce oamenii din regiunea transnistreană trăiesc sub presiunea propagandei, care de 30 de ani creează chipul dușmanului din malul drept, iar mulți dintre ei chiar cred ce le spune televiziunea și propagandiștii”, a spus Anatol Țăranu.

Așa-zisul scrutin prezidențial din regiunea transnistreană va avea loc la 12 decembrie. Biroul de Reintegrare de la Chișinău a anunțat că acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova. În același timp, poziția oficială a Guvernului de la Chișinău este că aceste „alegeri” nu pot fi recunoscute și sînt considerate nule din punct de vedere juridic. Autoritățile Republicii Moldova îndemnă partenerii internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acțiuni, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor „alegeri”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?