Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Un vulcan de mărimea Everestului care se ascunde la vedere pe Marte

30 mar. 22:00   Ştiinţă şi IT
2206 0

Este posibil ca oamenii de știință să fi identificat un vulcan masiv, cu o formă ciudată, mai înalt decît Muntele Everest, pe suprafața lui Marte – și s-a ascuns la vedere timp de zeci de ani, potrivit unor noi cercetări.

Posibila identificare a unui vulcan marțian necunoscut anterior a făcut furori în comunitatea științelor planetare, de cînd președintele Institutului Marte, dr. Pascal Lee, autorul principal al unui rezumat despre formare, a prezentat concluziile pe 13 martie la cea de-a 55-a Conferință a științei lunare și planetare în The Woodlands, Texas, scrie stirileprotv.

Cercetarea a stîrnit entuziasm – și a atras unii sceptici.

Lee a spus că el și Sourabh Shubham, un student la doctorat în geologie la Universitatea din Maryland, College Park, au identificat un vulcan în regiunea Noctis Labyrinthus de pe Marte - o zonă noduroasă de teren lîngă ecuator, cu o rețea de canioane. Vulcanul din „Labirintul nopții” ar fi putut ocoli oamenii de știință, în ciuda anilor de observare prin satelit, deoarece nu se ridică deasupra peisajului din jur, a spus Lee.

„Este, de asemenea, profund erodat, mîncat și prăbușit de eroziune, pînă în punctul în care, dacă nu cauți cu adevărat un vulcan, ar fi foarte greu să-l observi foarte repede”, a spus el pentru CNN.

Dacă echipa are dreptate, revelația ar putea avea implicații largi pentru înțelegerea de către oamenii de știință a geologiei marțiane. Și, a spus Lee, el speră că descoperirea ar putea ajuta la atragerea viitoarelor misiuni de explorare în zonă pentru a căuta gheață de apă sau chiar semne de viață .

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?