Sub gheața din Antarctica vor fi testate nano-submarine

26 sep. 02:00   Ştiinţă şi IT
1687 0

Oamenii de știință sînt siguri că submarinele pot juca un rol important în explorarea spațiului. Dar există o nuanță.

Acestea nu sînt submarine obișnuite, ci minuscule (cel puțin în comparație cu cele tradiționale), transmite root-nation.com

Oceanele lunii Europa și satelitul lui Jupiter Saturn Enceladus este poate cel mai atractiv loc din sistemul solar pentru a căuta viața. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au acces la ele, deoarece, în primul rînd, sînt departe, iar în al doilea rînd, sînt ascunse sub o crustă groasă de gheață. Dar o echipă de oameni de știință europeni își propune să depășească barierele din calea studiului sateliților înghețați și a apelor acestora. Și vor folosi Antarctica ca teren de testare.

Acest proiect se numește TRIPLE-nanoAUV 2, unde TRIPLE înseamnă Technologies for Rapid Ice Penetration și subglaciar Lake Exploration, iar AUV înseamnă Autonomous Underwater Vehicle means”. Prefixul „nano” vorbește de la sine. Proiectul ambițios presupune crearea de dispozitive care vor putea să spargă gheața și să lanseze submarine minuscule pentru a explora adîncurile Polului Sud, iar în viitor - pe sateliți înghețați.

Nanosubmarinele vor fi foarte mici, de aproximativ 50 cm lungime și 10 cm în diametru, ceea ce le va permite să se potrivească în interiorul unei sonde de topire a gheții. Acestea vor fi susținute de un sistem special de lansare și întoarcere (LRS). Acesta va servi drept stație de andocare subacvatică pentru submarine, permițîndu-le să transmită datele colectate și să încarce bateriile.


Proiectul este coordonat de Centrul pentru Științe ale Mediului Marin de la Universitatea din Bremen din Germania și Agenția Spațială Germană. Componentele TRIPLE vor fi combinate și testate în timpul testelor pe teren sub platforma de gheață din Antarctica, lîngă stația Neumayer III, în primăvara anului 2026.

1
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?