X 
Arşiţa stiri: 164
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Secretele marelui compozitor: ce dezvăluie ADN-ul din părul lui Beethoven 200 de ani mai tîrziu

22 iun. 04:00   Ştiinţă şi IT
3864 0

Într-o zi de luni din martie 1827, lumea muzicii a pierdut unul dintre cei mai mari virtuozi ai săi, Ludwig van Beethoven.

După o luptă grea cu boala, compozitorul s-a stins din viață, lăsînd în urmă nu doar o moștenire muzicală, ci și un testament secret prin care se cerea dezvăluirea averii sale.

Cercetări recente care au folosit analiza ADN-ului genetic al mostrelor de păr ale lui Beethoven au dus la noi descoperiri despre sănătatea sa. Oamenii de știință au descoperit că a început să își piardă auzul la vîrsta de 20 de ani, ceea ce a dus la surzenie și la sfîrșitul carierei sale de interpret. De asemenea, s-a constatat că a suferit de probleme grave de sănătate, inclusiv dureri abdominale, diaree cronică și otrăvire cu plumb, care ar fi putut să-i provoace moartea. Cu toate acestea, descoperirile recente au stîrnit controverse: o șuviță de păr despre care se credea că îi aparține lui Beethoven ar putea aparține de fapt unei femei necunoscute, în timp ce alte șuvițe ar fi putut aparține compozitorului însuși. De asemenea, noile cercetări indică o posibilă paternitate extraconjugală în familia sa, ceea ce revizuiește istoria genealogică a lui Beethoven.

Aceste descoperiri ridică întrebări cu privire la viața și moartea marelui compozitor, dezvăluind complexitatea stării sale de sănătate și demonstrînd că nici măcar indivizii extraordinari nu sînt imuni la boală sau la circumstanțe nefavorabile.

Sursa: Current Biology.

1
1
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав