Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Pericolul poate fi acum văzut

7 iun. 04:00   Ştiinţă şi IT
1652 0

Ecologiștii și artiștii și-au unit forțele pentru a crea un proiect care vizualizează poluarea invizibilă a aerului și demonstrează riscurile pentru sănătate în Etiopia, India și Marea Britanie.

Folosind fotografii digitale și senzori de poluare a aerului cu costuri reduse, echipa a creat dovezi fotografice ale nivelurilor de poluare din aceste țări, care au stîrnit discuții în comunitățile locale.Cercetările au arătat diferențe semnificative în ceea ce privește nivelurile de poluare în diferite locații. În Etiopia, de exemplu, bucătăriile care folosesc aragazuri pe biomasă aveau concentrații de 20 de ori mai mari de PM 2,5 decît cele din exterior. În India, în locurile de joacă situate în Delhi și Palampur, nivelurile de PM 2,5 din Palampur au fost de 12,5 ori mai mici decît în Delhi. În Țara Galilor, în apropierea unei oțelării din Port Talbot, monitorizarea a arătat concentrații de PM 2,5 în intervalul de 30-40 mg/m3 în timpul verii, cu mult peste media pe oră de 24 mg/m3.

Proiectul, numit Anthropocene Air, a fost dezvoltat de artistul Robin Price și de profesorul Francis Pope, ecologist la Universitatea din Birmingham. Aceștia au folosit senzori pentru a măsura concentrațiile de particule în suspensie și o matrice controlată de LED-uri pentru a vizualiza datele. Fotografiile cu expunere îndelungată au captat flash-uri LED care indică nivelul de poluare: cu cît sînt mai multe puncte de lumină, cu atît este mai mare concentrația de particule.

Această tehnică a stîrnit discuții despre impactul poluării aerului, care este considerată o amenințare majoră pentru mediu și sănătatea umană. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că 99% din populația lumii respiră aer poluat, ceea ce duce la aproximativ 7 milioane de decese premature în fiecare an. Proiectul arată că situația este deosebit de gravă în Asia, unde țări precum India și China se confruntă cu probleme grave de poluare a aerului. În Africa, calitatea aerului s-a deteriorat, de asemenea, în mod semnificativ în ultimii cincizeci de ani.

Aceste rezultate au fost publicate în revista Communications Earth & Environment și subliniază importanța conștientizării și a acțiunilor de îmbunătățire a calității aerului la nivel global.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?