X 
Arşiţa stiri: 193
Jocurile Olimpice stiri: 151
Transnistria stiri: 1415

Pentru prima dată în 18 ani va putea fi observat un fenomen astronomic rar pe cer

15 iun. 05:00   Ştiinţă şi IT
52500 1

În acest an, observatorii cerului vor putea fi martorii unui eveniment astronomic rar și spectaculos - prima " oprirea mare a lunii " din ultimii 18,6 ani.

Acest fenomen are loc atunci când Luna răsare și apune în punctele cele mai extreme de la orizont și se ridică în punctele cele mai înalte și cele mai joase de pe cer. În timpul acestui eveniment, Luna atinge pozițiile extreme nordice și sudice de la orizont, precum și cele mai înalte și cele mai joase puncte ale sale într-un ciclu lunar de 18,6 ani. Acest lucru este posibil deoarece orbita Lunii este înclinată cu 5,1 grade în raport cu ecliptica, planul în care planetele se învârt în jurul Soarelui. Ca urmare, Luna poate răsări și apune la o distanță de 57 de grade față de orizont în orice lună, ceea ce este mai mare decât intervalul dintre răsăritul și apusul Soarelui. O "stagnare lunară majoră" afectează semnificativ vizibilitatea Lunii. Atunci când Luna răsare în extremitatea nord-estică a emisferei nordice, ea se ridică mai sus pe cer și rămâne vizibilă mai mult timp. Acest fenomen va fi vizibil în timpul echinocțiilor din septembrie 2024 și martie 2025. În timpul acestor perioade, Luna va răsări și va apune în punctele cele mai extreme de la orizont. Cel mai bun moment pentru a observa "oprirea Lunii mari" este în timpul răsăritului și apusului Lunii în timpul Lunii pline. Astfel, pe 21 iunie, Luna plină de căpșuni va răsări și va apune în punctele cele mai nord-estice și nord-vestice. Iar pe 15 decembrie, Luna Plină Rece va răsări și va apune în punctele de sud-est și sud-vest.

Nu este nevoie de niciun echipament special pentru a observa acest fenomen, dar un binoclu sau un telescop de casă pot îmbunătăți vizibilitatea și vă pot permite să vă bucurați de o vedere completă a Lunii. Este important să alegeți același loc pentru observații pentru a observa diferența de poziție a Lunii la orizont.

Este demn de remarcat faptul că situri istorice precum Stonehenge, Callanish și Newgrange sunt centrate pe punctele de răsărit și apus ale Lunii în timpul "marii opriri lunare", subliniind importanța acestui fenomen pentru culturile antice.

29
8
3
6
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав