Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pe 31 august, oamenii vor fi martorii unui fenomen astronomic remarcabil

30 aug. 2023,, 05:00   Ştiinţă şi IT
3029 0

Luna, cu toată misterul și splendoarea ei, a fascinat omenirea de-a lungul istoriei. Pe 31 august, vom fi martorii unui fenomen astronomic remarcabil, denumit adesea "Luna Albastră" sau "Super Lună".

Dar ce înseamnă acești termeni și de ce sînt atît de speciali?

Cuvîntul "albastru" în contextul acestui fenomen nu se referă la culoarea efectivă a lunii. De fapt, "Luna Albastră" este un termen folosit pentru a descrie a doua lună plină care apare într-o lună calendaristică cu două luni pline. Este un eveniment rar, care se produce aproximativ la fiecare 2,7 ani, de unde și expresia "once in a blue moon" (o dată într-o lună albastră), semnificînd ceva ce se întîmplă foarte rar.

Pe de altă parte, termenul "Super Lună" se referă la momentul cînd Luna, în faza ei plină, este la cea mai mică distanță față de Pămînt pe orbita sa eliptică, cunoscută sub denumirea de perigeu. Acest fapt face ca Luna să apară cu aproximativ 14% mai mare și cu pînă la 30% mai luminoasă decît atunci cînd este la cea mai mare distanță de Pămînt, fenomen cunoscut sub numele de "Lună Micro" sau lună în apogeu.

Efectul vizual al unei Super Luni poate fi cu adevărat impresionant, în special atunci cînd se ridică pe orizont. Luna plină va străluci mai luminos, iluminînd cerul nocturn într-un mod pe care doar Super Luna o poate face.

4
4
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?