Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Oamenii de știință: Axionii pot fi candidați la rolul de materie întunecată în Univers

12 mar. 2023,, 04:00   Ştiinţă şi IT
3825 1

Fizicienii de la Institutul japonez de cercetare Riken au descoperit că particulele ipotetice ale materiei întunecate, numite axioni, sînt capabili să genereze șiruri misterioase în interiorul izolatoarelor topologice.

Cercetătorii au studiat fenomenul neobișnuit, ce apare în interiorul izolatoarelor topologice — un material care, după volum reprezintă un izolator, cu toate acestea, la suprafață este capabil să conducă curentul electric.

Cu toate acestea, în izolatoarele topologice are loc un efect anormal de răcire atunci cînd tensiunea este generată în absența unui cîmp magnetic extern.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că în izolatorii topologici, la interacțiunea fotonilor și axionilor pot apărea configurații filiforme extinse — șiruri de axioni, ceea ce și explică efectul anormal de Hola. Axionii încă nu au fost descoperiți. Se crede că aceste particule pot fi candidați pentru rolul de materie întunecată, o masă invizibilă care afectează mișcarea corpurilor cosmice și o componentă de 80% din materia Universului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?