Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Oamenii de știință au descoperit noi funcții ale cerebelului

30 apr. 03:00   Ştiinţă şi IT
1335 0

Noile cercetări susțin ipoteza conform căreia cerebelul joacă un rol-cheie în procesul de învățare.

Cerebelul reprezintă doar 10% din masa totală a creierului, dar mai mult de trei sferturi dintre neuroni sînt localizați în această zonă. Se crede că această parte a sistemului nervos este responsabilă în principal de coordonarea funcțiilor motorii, cum ar fi echilibrul și mișcarea. Cu toate acestea, oamenii de știință presupun că cerebelul joacă un rol important și în învățare, după cum demonstrează un studiu realizat recent de oamenii de știință de la Universitatea Pittsburgh și Universitatea Columbia și publicat în Nature Communications.


Pentru a confirma această ipoteză, echipa a învățat maimuțele să își miște mîna stîngă sau dreaptă ca răspuns la o imagine de pe un ecran, oferindu-le suc drep recompensă pentru mișcările corecte. Pentru a se asigura că partea posterolaterală a creierului nu era implicată la efectuarea exercițiului, oamenii de știință au folosit medicamente speciale care au dezactivat această zonă. Acest lucru a afectat semnificativ învățarea maimuțelor. Animalele care au participat la experiment nu și-au putut aminti ce mînă trebuiau să miște ca răspuns la ce imagine, dar puteau totuși să-și amintească materialul pe care îl învățaseră deja.


"Cînd dezactivezi acea zonă a cerebelului, înrăutățești învățarea a ceva nou. Acest lucru se întîmplă mult mai încet, prin mai multe încercări, iar performanța nu atinge același nivel. Acesta este un exemplu concret al modului în care cerebelul folosește informațiile despre recompensă pentru a modela funcția cognitivă la primate", a menționat neurobiologul Andrea Bostan de la Universitatea Pittsburgh.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?