X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

O rachetă a companiei Blue Origin, cu şase turişti la bord, va fi lansată duminică

16 mai. 05:00   Ştiinţă şi IT
2744 0

Şase turişti vor încerca să ajungă pentru scurt timp în spaţiu la bordul unei rachete construite de Blue Origin, care va fi lansată duminică din Statele Unite, au anunţat marţi reprezentanţii acestei companii americane.

Zborurile realizate de compania Blue Origin în sectorul turismului spaţial durează doar în jur de zece minute, dar le permit pasagerilor să admire curbura Pămîntului şi să plutească pentru scurtă vreme în condiţii de imponderabilitate în interiorul capsulei, transmite agerpres.ro


Blue Origin, o companie înfiinţată de miliardarul Jeff Bezos, a transportat deja 31 de persoane dincolo de Linia Karman, care marchează altitudinea de 100 de kilometri şi care este considerată graniţa cu spaţiul, conform unei convenţii internaţionale.

Mulţi dintre pasagerii companiei americane sînt clienţi bogaţi, însă preţul unui bilet la bordul capsulei spaţiale nu este cunoscut.

Racheta construită de Blue Origin este lansată pe verticală de la o bază din vestul statului Texas, propulsînd capsula care se desprinde de lansator în timpul zborului, atinge limita cu spaţiul şi apoi revine pe Terra printr-o coborîre frînată cu ajutorul unor paraşute.

Unul dintre pasagerii zborului de duminică va fi francezul Sylvain Chiron, stabilit în departamentul Savoie, unde a înfiinţat Berăria Mont-Blanc. Pasionat de aviaţie şi de schi, el a studiat în Statele Unite şi în Japonia, potrivit companiei Blue Origin.

Participarea sa la zborul de duminică a fost anunţată încă de la începutul lunii aprilie, însă data de lansare pentru această misiune, denumită NS-25, a fost confirmată abia marţi. Fereastra de lansare se va deschide duminică la ora locală 08:30 (13:30 GMT).

Sylvain Chiron va urca la bordul capsulei alături de alţi cinci pasageri, inclusiv alături de Ed Dwight, născut în 1933 şi care ar fi trebuit să devină primul afro-american ajuns în spaţiu, dar care nu a mai avut în cele din urmă acea oportunitate.

Ceilalţi pasageri ai zborului de duminică vor fi directorul de fonduri de investiţii Mason Angel, antreprenorul Kenneth L. Hess, contabila pensionară Carol Schaller şi pilotul şi aviatorul Gopi Thotakura.

Pentru compania Blue Origin, acesta va fi primul zbor cu echipaj al rachetei sale New Shepard după august 2022.

În luna septembrie a aceluiaşi an, un alt zbor, dar fără echipaj, s-a soldat cu prăbuşirea treptei propulsoare a rachetei. Sistemul de ejectare automată a capsulei - în care se află pasagerii unui zbor cu echipaj - s-a declanşat şi capsula a revenit pe sol, după o coborîre frînată cu ajutorul sistemului său de paraşute.

În urma unei anchete desfăşurate de Administraţia Federală a Aviaţiei din Statele Unite (FAA), compania Blue Origin a operat cîteva modificări şi a realizat un alt zbor, tot fără echipaj, în decembrie 2023.

Jeff Bezos a participat el însuşi la primul zbor cu echipaj uman realizat de racheta New Shepard în iulie 2021. De atunci, vehiculul american l-a transportat în spaţiu şi pe actorul care l-a interpretat pe legendarul căpitan Kirk din serialul TV "Star Trek", William Shatner, care avea în acel moment vîrsta de 90 de ani.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав