X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

O copie virtuală a Pămîntului va ajuta oamenii de știință să salveze planeta de catastrofe

7 mar. 03:00   Ştiinţă şi IT
1645 0

O echipă de cercetători lucrează la crearea unei copii virtuale cu rezoluție înaltă a Pămîntului care va contribui la modelarea și prognozarea fenomenelor meteorologice extreme.

Prognozarea inundațiilor și a secetei rămîne o sarcină extrem de grea pentru oamenii de știință. Pentru a prezice fenomenele legate de apă, aceștia au nevoie de modele incredibil de detaliate și complexe, care iau în considerare totul, de la nivelul de zăpadă din munți pînă la nivelul de umiditate al pămîntului din văi. Cercetătorii au făcut un pas important în direcția creării unui astfel de sistem, dezvoltînd cele mai detaliate modele existente pe Pămînt, în cadrul unui nou proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană.

Pentru a crea modele digitale, cercetătorii au folosit cantități extraordinare de date din satelit. Aceștia au unit noile date privind umiditatea pămîntului, precipitațiile, evaporarea, scurgerea rîurilor și stratul de omăt. Măsurarea acestor indicatori are loc din oră în oră, o dată pe kilometru. În cadrul proiectului, oamenii de știință au început prin a modela valea rîului Po, apoi au acoperit alte părți ale bazinului Mării Mediterane.

În viitor, cercetătorii își propun să acopere întreaga Europă și apoi, cu ajutorul aceluiași principiu de lucru, să creeze un model care să acopere întreaga lume. În consecință ei vor să obțină un instrument interactiv de amploare, pe care oricine îl poate folosi pentru a cartografia riscurile precum inundațiile și alunecările de teren și pentru a gestiona resursele de apă.

"Am dezvoltat studii tematice digitale duble ale ciclului apei pe pămînt în bazinul Mării Mediterane. Scopul nostru este de a crea un sistem care să permită celor care nu sînt experți, în special factorilor de decizie și cetățenilor, să efectueze modelări interactive", explică autorul principal al studiului, Luca Brocca, de la Consiliul Național de Cercetare din Italia.

1
3
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?