X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Misterioși viruși giganți au fost descoperiți în Groenlanda

8 iun. 02:00   Ştiinţă şi IT
2092 0

În gheața din Groenlanda au fost descoperiți viruși antici care trăiesc împreună cu algele.

Acești viruși pot avea un efect asupra încetinirii topirii gheții, ceea ce reprezintă o descoperire importantă pentru ecologie. Virușii uriași, deși invizibili cu ochiul liber, sînt mult mai mari decît virușii normali. Aceștia pot avea o dimensiune de pînă la 2,5 micrometri, adică de 125 de ori mai mari decît virușii normali. De asemenea, au genomuri uriașe care conțin aproximativ 2,5 milioane de perechi de baze. Anterior, astfel de viruși au fost găsiți în mare, în sol și chiar la oameni, dar aceasta este prima dată cînd au fost descoperiți pe o suprafață de gheață bogată în microalge.

Echipa de cercetători care a făcut această descoperire sugerează că virușii giganți ar putea juca un rol în controlul înmulțirii algelor care întunecă gheața și sporesc topirea acesteia. Primăvara, algele arctice se reproduc în mod activ, ceea ce întunecă stratul de gheață și îi reduce capacitatea de a reflecta lumina solară. Acest lucru accelerează procesul de topire. Virușii, prin infectarea microalgelor, pot acționa ca un regulator natural al numărului acestora, încetinind astfel topirea gheții.

„Nu știm prea multe despre acești viruși, dar ar putea contribui la atenuarea topirii gheții cauzate de înmulțirea algelor”, a declarat Laura Perini de la Departamentul de Științe ale Mediului de la Universitatea Aarhus. „Sperăm că cercetările ulterioare vor ajuta la găsirea răspunsurilor la multe întrebări”.

Probele au fost colectate dintr-o varietate de habitate de gheață și zăpadă de pe calota glaciară a Groenlandei, inclusiv din gheață întunecată, carote de gheață și crioconit. Analiza a arătat prezența genelor corespunzătoare virusurilor gigantice, confirmînd activitatea acestora. De asemenea, cercetătorii au extras ARNm - molecule care conțin instrucțiuni ADN pentru sinteza proteinelor - din probe, ceea ce indică faptul că virusurile sînt viabile.


Virușii giganți pot repara, replica, transcrie și traduce ADN fără ajutorul unei gazde, ceea ce îi deosebește de virușii normali. Cu toate acestea, rămîne necunoscut dacă aceștia infectează protozoarele sau algele de zăpadă.

Cercetările ulterioare vor ajuta la o mai bună înțelegere a acestor virusuri și a rolului lor în protejarea gheții de topirea indusă de alge. Studiul este publicat în revista Microbiome.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?