X 
Cutremure stiri: 500

Misterele Stonehenge: Oamenii de știință dezvăluie noi fapte surprinzătoare

15 aug. 22:30   Ştiinţă şi IT
5513 0

Megaliticul Stonehenge, celebra „piatră a altarului”, a fost adus în sudul Angliei din Scoția, nu din Țara Galilor, așa cum se credea anterior. Acest lucru este relatat de revista științifică britanică Nature.

Astfel, potrivit unui nou studiu, piatra așezată în centrul monumentului a fost adusă din nord-estul Scoției. Nu este clar dacă monolitul de piatră de cinci metri a fost transportat cu barca sau pe uscat, dar călătoria sa a fost de peste 740 de kilometri.

„Este surprinzător că descoperirea a venit dintr-un loc atît de îndepărtat”, a comentat despre descoperire arheologul de la Universitatea din Exeter Susan Greaney, relatează Noi.md cu referire la oxu.az.

După cum s-a menționat, timp de mai bine de 100 de ani, oamenii de știință au crezut că placa centrală de gresie de la Stonehenge, cunoscută sub numele de „piatra altarului”, a fost adusă din Țara Galilor, mult mai aproape. Dar un studiu efectuat în 2023 de aceiași oameni de știință a constatat că piatra nu se potrivește cu caracteristicile geologice ale gresiei din zonă. Prin urmare, adevărata sursă a pietrei a rămas necunoscută.

Pentru a realiza noul studiu, echipei nu i s-a permis să spargă pietrele, ci a analizat mineralele din bucăți de rocă colectate în timpul săpăturilor anterioare, dintre care unele datează din anii 1840. Și au găsit o potrivire în gresiile din nord-estul Scoției.


Stonehenge a fost construit în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, pietrele fiind aduse la fața locului în momente diferite. Cele mai grele pietre cîntăresc 30-40 de tone. Adevăratul scop al complexului este încă necunoscut.

1
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав