Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Lumina albastră a ecranelor poate fi periculoasă ca cea a soarelui

28 oct. 2023,, 02:30   Ştiinţă şi IT
1902 0

Cercetătorii au descoperit că cinci zile de lucru în fața unui ecran timp de aproximativ șase ore pe zi pot avea același efect asupra pielii ca 25 de minute de stat în soare la amiază fără nicio protecție.

Shyamalar Gunatheesan, dermatolog la Skin and Cancer Foundation, a avertizat că efectele negative asupra sănătății pe care le au dispozitivele cu ecrane echivalează cu daunele provocate de soare, scrie A Current Affair.

Lumina albastră a laptopurilor, smartphone-urilor, tabletelor, televizoarelor și lumina LED sînt periculoase pentru sănătate.

„Chiar dacă expunerea este scurtă, este puternică. [Radiaţia] pătrunde imediat în piele”, a explicat specialistul.

Șase ore în fața ecranului = 25 de minute la soare


Oamenii de știință spun că cinci zile de lucru în fața unui ecran timp de aproximativ șase ore pe zi pot avea același efect asupra pielii ca 25 de minute de expunere la soarele amiezii fără nicio protecție.

„Expunerea la lumina albastră, în special pentru o perioadă lungă de timp, provoacă hiperpigmentare, care poate duce la o culoare mai închisă a pielii. De asemenea, grăbeşte îmbătrînirea, provoacă pete și deshidratare”, a adăugat Gunatheesan, citat de Sputnik France.

Potrivit specialistului, cel mai simplu mod de a preveni această problemă este de a limita timpul de utilizare a dispozitivelor. El a subliniat că acest lucru este benefic nu numai pentru sănătatea mintală, ci și pentru vedere. În plus, Gunatheesan a recomandat reducerea luminozității ecranelor în timpul utilizării.

„Vă puteți proteja pielea cu produse de înfrumusețare care conțin antioxidanți puternici, inclusiv vitaminele B3 sau C. O loţiune de protecție solară tonifiantă sau un fond de ten vă vor proteja pielea mult mai bine decît cremele obișnuite de protecţie solară. Este important ca produsele să conțină o cantitate mică de oxid de fier”, a explicat specialistul.

3
0
1
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?