X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Islanda în așteptarea orei X

6 feb. 05:00   Ştiinţă şi IT
1796 0

Măsurarea nivelului de magmă din sistemul vulcanic Svartsengi a adus vești alarmante.

Potrivit Biroului meteorologic islandez (IMO), camera de magmă de sub Svartsengi, la 4 km nord de Grindavik, conține deja 230 de milioane de picioare cubice (6,5 milioane de metri cubi) de magmă, aproape de nivelul de dinaintea ultimei erupții din 14 ianuarie. Cercetătorii preconizează că volumul de magmă va atinge nivelul anterior în următoarele două săptămîni. Cu toate acestea, predicția este inexactă - o erupție ar putea avea loc aproape în orice moment și ar fi dificil de anticipat din cauza activității seismice reduse.

Benedikt Ofeigsson, de la IMO, a indicat locația probabilă a fisurii între Stora Skugafel și Hagafel, la 6 kilometri și, respectiv, 2 kilometri nord-est de Grindavik.

Cu toate acestea, locația exactă a erupției rămîne incertă.

Noua hartă a pericolelor OMI indică un risc crescut în regiunea situată la nord-nord-vest de Grindavik, unde deschiderea bruscă a fisurii este considerată cea mai probabilă. Orașul rămîne la "risc semnificativ" din cauza posibilelor fluxuri de lavă și a prăbușirii solului.


Experții subliniază dificultatea de a face previziuni exacte și subliniază necesitatea de a pregăti populația pentru posibile scenarii, avînd în vedere experiența erupțiilor anterioare.

3
1
0
5
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?