Transnistria stiri: 1347
Eurovision stiri: 499

Fizicienii au găsit ''ordine în dezordine''

11 apr. 2018,, 01:31   Ştiinţă şi IT
3642 0

Cercetătorii de la Universitatea Illinois au identificat o nouă stare a materiei a cărei ordine structurală operează cu ajutorul regulilor mecanicii cuantice şi nu cu modelul clasic al termodinamicii.

În materialul clasic de tip spin ice, în care anumite faze par dezordonate, materialul este de fapt ordonat, dar într-o formă „topologică”, scrie Phys.

Spin ice este o substanţă magnetică ce nu are o singură stare de energie minimă, avînd momente magnetice (spin).

„Studiul nostru arată pentru prima dată că sistemele clasice pot avea faze ordonate topologic, care s-au observat pînă acum doar în condiţiile cuantice”, a precizat fizicianul Cristiano Nisoli, unul dintre autorii principali ai studiului.

În general, fizicienii clasifică fazele materiei ca ordonate, precum cristalul, şi dezordonată, precum gazele, şi fac acest lucru pe baza simetriei acestei ordini.


În cadrul noului studiu, echipa a explorat comportamentul unui material special numit Shakti spin icecare nu îşi atinge starea de energie scăzută pe măsură ce temperatura descreşte, aşa cum se întîmplă cu alte sisteme similare. „Sistemul rămîne blocat într-un mod în care nu se poate rearanja, chiar dacă o reorganizare la scară largă i-ar permite să coboare într-o stare energetică mai scăzută”, a afirmat Peter Schiffer. Este evident că ceva era conservat, dar acel „ceva” a rămas un mister pentru savanţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?