X 
Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1303

Enigma neelucidată a zborului MH370: o decadă de căutări și întrebări rămase fără răspuns

29 noi. 2023,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2831 0

De aproape 10 ani, Jiang Hui a încercat să afle de ce avionul care o aducea pe mama lui înapoi din vacanța în Malaezia a dispărut fără urmă.

Mama lui Jiang, Jiang Cuiyun, era una dintre cele 239 de persoane aflate la bordul avionului Malaysia Airlines 370 cînd acesta a deviat de la ruta programată, Kuala Lumpur-Beijing, și a dispărut deasupra Oceanului Indian, pe 8 martie 2014, relatează CNN.

Pînă în prezent, soarta zborului MH370 rămîne unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviației, iar Jiang nu a renunțat la încercarea de a afla ce s-a întîmplat. Luni, un tribunal chinez va începe să examineze cererile de despăgubire pentru familiile pasagerilor cursei MH370, care spun că dezastrul nu numai că i-a lăsat fără cei dragi, dar pe unii i-a băgat și în dificultăți financiare. „După aproape 10 ani, membrii familiei nu au primit scuze și niciun ban drept compensație”, a spus Jiang, în vîrstă de 50 de ani, pentru CNN.

„De fapt, starea mea de spirit este foarte complicată acum. Există atît un sentiment de ușurare, cît și un sentiment profund de neputință”, spune el. Jiang dă în judecată Maylasia Airlines, compania de asigurare, Boeing și producătorul motorului avionului - companii despre care consideră că ar trebui să fie făcute responsabile, conform legislației chineze, pentru daunele produse în timpul transportului. Cererile sale includ despăgubiri, scuze oficiale și reluarea asistenței psihologice pentru membrii familiei, precum și crearea unui fond pentru continuarea căutărilor epavei avionului.

Aproximativ 40 de familii chineze au dat aceste companii în judecată pentru motive diferite, dar care se suprapun în mare parte, audierile fiind așteptate să dureze pînă pe 5 decembrie, a spus Jiang. Propriul său caz va fi audiat vineri. Dintre cele peste 200 de persoane aflate la bordul avionului, 153 erau cetățeni chinezi.


„Lipsa completă de căi de atac din ultimul deceniu a făcut viețile noastre mai dureroase”, a spus Jiang. Într-o declarație pentru CNN, Boeing a spus: „Gîndurile noastre continuă să meargă la cei care se aflau la bordul MH370 și la cei dragi”. CNN a contactat și Malaysia Airlines, Allianz și Rolls-Royce pentru comentarii, dar nu a primit răspuns. Nu este clar ce putere executorie are justiția chinză, dacă decide în favoarea lui Jiang și a celorlalți reclamanți.

Toți acuzații sunt companii internaționale cu sediul în afara Chinei, deși Malaysia Airlines, Boeing și Roll-Royce au birouri în China. Cazuri similare introduse în Statele Unite de familiile victimelor au fost respinse pe motiv că aceste procese ar trebui să fie tratate de sistemul juridic din Malaezia.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?