Două treimi din plantele și animalele din Antarctica, inclusiv speciile native de pinguini, ar putea dispărea pe fondul încălzirii globale

24 dec. 2022,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2551 0

Conform unui studiu publicat în jurnalul PLOS Biology, la care au participat specialiști în conservare și factori de decizie politică de la 28 de instituții din 12 țări, pinguinii imperiali şi cei din specia Adélie – ambele emblematice pentru Antarctica, au cel mai mare risc de dispariție.

Cauza, spun oamenii de ştiinţă, o reprezintă încălzirea globală, cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră, ce duce în final la restrîngerea habitatelor arctice. “Se preconizează că pînă la 80% din coloniile de pinguini imperiali vor fi cvasi-extinse pînă în 2100 (declin al populației de peste 90%)”, se arată în studiu.

Documentul mai propune și zece strategii-cheie de gestionare a efectelor climatice din Antarctica, care ar costa aproximativ 23 de milioane de dolari pe an, şi ar putea aduce beneficii pentru pînă la 84% dintre specii. Acestea se referă la reducerea impactului activităților umane în Antarctica, precum și la reducerea amprentei ecologice a navelor și a aeronavelor.

Studiul vine la cîteva zile după ce negociatorii de la summitul ONU privind biodiversitatea de la Montreal au ajuns la un acord istoric pentru o mai bună protecție a ecosistemelor vitale ale planetei, inclusiv un angajament de a proteja 30% din suprafața Pămîntului pînă în 2030.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?