Imagini recente luate cu drona la reciful North Point din insula Lizard au arătat că 97% din corali au murit. Aceste date reprezintă prima cuantificare a mortalității coralilor în urma ultimului eveniment de albire. Alte părți ale recifului prezintă, de asemenea, niveluri ridicate de înălbire, ceea ce generează îngrijorări serioase pentru viitorul acestei minuni naturale. Albirea are loc din cauza stresului termic, atunci cînd coralii expulzează algele din țesuturile lor, făcîndu-i mai palizi și mai sensibili la boli. În ultimii zece ani, Marea Barieră de Corali a fost afectată de cinci fenomene de albire în masă, cel mai recent fiind cel mai grav și mai răspîndit.
În luna martie a acestui an, un colaborator a documentat starea recifului North Point cu ajutorul dronelor, iar imaginile au fost reluate în iunie. Rezultatele au arătat că majoritatea coralilor albiți au murit. Patru experți au evaluat independent starea fiecărui coral, permițînd prezentarea acestor rezultate cu un grad ridicat de încredere.
Institutul Australian de Științe Marine va publica în curînd raportul său anual privind starea recifelor de corali. UNESCO și-a exprimat "îngrijorarea extremă" cu privire la albirea în masă și a solicitat Australiei să facă publică amploarea mortalității coralilor. Este necesar un plan de acțiune imediat pentru a evalua mortalitatea coralilor din Marea Barieră de Corali, inclusiv utilizarea tehnologiilor de teledetecție, cum ar fi dronele și submersibilele. Aceste tehnici pot furniza date și imagini standardizate ale recifelor, permițînd o evaluare mai eficientă a stării acestora.
Este important ca toate datele să fie puse la dispoziția oamenilor de știință, turiștilor și operatorilor comerciali. Acest lucru va contribui la o mai bună înțelegere a stării de sănătate a recifurilor și va conduce la decizii mai bune. Australia trebuie să ia în serios angajamentele internaționale privind clima și să ia măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a conserva Marea Barieră de Corali.
Adăuga comentariu