X 
Criza energetică stiri: 1689
Cutremure stiri: 302
Eurovision stiri: 412

China urmează să lanseze marţi misiunea Shenzhou-15 către staţia sa spaţială

29 noi. 2022,, 05:00   Ştiinţă şi IT
1282 0

China va lansa capsula Shenzhou-15 către staţia sa spaţială pe 29 noiembrie, ora locală 23:08 (15:08 GMT), a anunţat luni Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman, ultima misiune programată de China pentru finalizarea avanpostului său orbital.

La bordul vehiculului se vor afla trei astronauţi: Fei Junlong, Deng Qingming şi Zhang Lu. Echipajul Shenzhou-15 va prelua staţia spaţială, în decurs de o săptămînă, de la cei trei astronauţi care se află pe avanpostul orbital de la începutul lunii iunie.

''În timpul şederii, echipajul Shenzhou-15 va recepţiona modulul cargo Tianzhou-6, va preda ştafeta misiunii cu echipaj uman Shenzhou-16 şi va reveni la baza de aterizare Dongfeng din China în mai anul viitor'', a spus Ji Qiming, un purtător de cuvînt al agenţiei.

''În prezent, ansamblul staţiei spaţiale are un statut stabil, iar întreg echipamentul funcţionează corespunzător şi este pregătit pentru întîlnire, andocare şi preluarea echipajului'', a adăugat Ji.

În aprilie 2021, China a început construcţia staţiei sale spaţiale alcătuită din trei module odată cu lansarea modulului Tianhe, unde se află spaţii de locuit ale astronauţilor.

În iulie şi noiembrie, au fost lansate celelalte două module-laborator, Wentian şi Mengtian, unde vor fi realizate experimente ştiinţifice.

Finalizarea staţiei spaţiale chineze, proiectată pentru a avea o durată de viaţă de cel puţin 10 ani, va reprezenta o realizare importantă în cadrul planurilor Chinei pentru orbita joasă a Terrei, în contextul în care Staţia Spaţială Internaţională (ISS), administrată de NASA, şi-ar putea încheia operaţiunile pînă la sfîrşitul deceniului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий