Acest ciudat „oxigen al întunericului” a fost detectat la o adîncime de peste 4 kilometri în Pacificul central.
Această zonă este o ţintă principală pentru mineritul subacvatic din cauza prezenţei formaţiunilor minerale bogate în metale (mangan, nichel, cobalt etc.), care sînt utilizate la fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice, turbine eoliene, panouri fotovoltaice şi telefoane mobile, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.
În această zonă, o navă a Asociaţiei Scoţiene pentru Ştiinţe Marine (SAMS) a prelevat probe. „Am încercat să măsurăm consumul de oxigen” al fundului oceanului, prin plasarea sedimentelor sale sub nişte cupole numite camere bentonice, a explicat cercetătorul Andrew Sweetman.În mod logic, concentraţia de oxigen din apa de mare captată în acest fel ar fi trebuit să scadă pe măsură ce acesta era consumat de organismele vii de la aceste adîncimi. "Cu toate acestea, s-a observat contrariul: nivelul de oxigen a crescut în apa de deasupra sedimentelor, în întuneric total şi, prin urmare, fără fotosinteză", explică profesorul Sweetman.
„Descoperirea producţiei de oxigen printr-un alt proces decît fotosinteza ne determină să regîndim modul în care a apărut viaţa pe Pămînt”, legat de apariţia oxigenului, a comentat directorul SAMS, Nicholas Owens.
Adăuga comentariu