X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Bijuterii din aur din vremea lui Nefertiti, găsite în morminte din Cipru

8 dec. 2021,, 01:00   Ştiinţă şi IT
3195 0

Arheologii de la Universitatea din Göteborg au încheiat excavarea a două morminte din Epoca Bronzului în situl Hala Sultan Tekke, din Cipru. Descoperirile includ peste 150 de schelete umane și aproape 500 de obiecte, inclusiv bijuterii din aur, pietre prețioase și ceramică, toate datînd din jurul anului 1350 î.e.n, în vremea lui Nefertiti.

Din 2010, arheologii suedezi au efectuat mai multe runde de săpături în Cipru. În 2018, au descoperit două morminte sub formă de camere subterane, cu un număr impresionant de schelete umane. Gestionarea descoperirilor a necesitat o muncă foarte delicată pe parcursul a aproape patru ani, deoarece oasele erau extrem de fragile după ce au stat mai bine de 3.000 de ani în solul sărat.

Pe lîngă scheletele a 155 de indivizi, echipa a găsit și 500 de obiecte. Scheletele și obiectele funerare ritualice au fost descoperite în straturi unele peste altele, indicînd faptul că mormintele au fost folosite de mai multe generații.

„Descoperirile indică faptul că acestea sînt morminte de familie pentru elita conducătoare din oraș. De exemplu, am găsit scheletul unui copil de cinci ani cu un colier din aur, cercei din aur și o tiară din aur. Acesta a fost probabil un copil al unei familii puternice și bogate”, a afirmat profesorul Peter Fischer, care a condus săpăturile, potrivit Heritage Daily.

Descoperirile au inclus bijuterii și alte obiecte din aur, argint, bronz, fildeș și pietre prețioase, precum și vase bogat decorate, din multe culturi.


„Am găsit și un taur din ceramică. Corpul acestui taur avea două deschideri: una pe spate pentru a-l umple cu un lichid, probabil vin, și una la nas pentru a bea. Se pare că organizau sărbători în cameră pentru a-și onora morții”, a mai spus arheologul.

O descoperire deosebit de importantă este un sigiliu în formă de cilindru realizat din hematit, cu o inscripție cuneiformă din Mesopotamia (actualul Irak), pe care arheologii au putut să o descifreze.

Textul este alcătuit din trei rînduri și menționează trei nume. Unul este Amurru, un zeu venerat în Mesopotamia. Ceilalți doi sînt regi istorici, tată și fiu, pe care recent am reușit să-i urmărim în alte texte pe tăblițe de lut din aceeași perioadă, adică secolul al XVIII-lea î.e.n. În prezent, încercăm să stabilim de ce sigiliul a ajuns în Cipru la mai mult de 1000 de kilometri de locul în care a fost fabricat”, a precizat Peter Fischer.

Alte descoperiri sînt o cornalină roșie din India, o piatră albastră lapislazuli din Afganistan și un chihlimbar din zona Mării Baltice, ceea ce arată că orașul a avut un rol central pentru comerț în timpul Epocii Bronzului. Bijuteriile din aur, alături de scarabei (amulete în formă de gîndac cu hieroglife) și rămășițele de pește importat din Valea Nilului sînt dovezi ale comerțului intens cu Egiptul.

Bijuterii din aur din vremea lui Nefertiti, datorită rețelei comerciale extinse

Comparînd aceste descoperiri cu unele similare din Egipt, arheologii au putut data bijuteriile.

„Comparațiile arată că majoritatea obiectelor (inclusiv aceste bijuterii din aur n.r.) sînt din vremea lui Nefertiti și a soțului ei Echnaton, în jurul anului 1350 î.e.n. Am găsit și un pandantiv din aur: o floare de lotus cu pietre prețioase încrustate. Nefertiti a purtat bijuterii similare”, a afirmat profesorul Peter Fischer, care a condus săpăturile.

Descoperirile ceramice sînt de asemenea importante. „Modul în care ceramica s-a schimbat ca aspect și material de-a lungul timpului ne permite să le datăm și să studiem legăturile pe care acești oameni le-au avut cu lumea înconjurătoare. Ceea ce mă fascinează cel mai mult este rețeaua largă de contacte pe care o aveau acum 3.400 de ani”, a adăugat el.

În etapa următoare, arheologii vor cerceta ADN-ul scheletelor pentru a afla modul în care diferiții indivizi au relaționat între ei și dacă existau imigranți din alte culturi, o situație probabilă avînd în vedere vastele rețele comerciale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?