X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Arheologii au găsit în Europa urme ale celui mai vechi război

10 noi. 2023,, 03:00   Ştiinţă şi IT
17808 0

Un conflict armat considerabil care a implicat diferite popoare a avut loc în epoca de piatră. Potrivit antropologilor spanioli, acesta a avut loc cu aproximativ 5.000 de ani în urmă.


Cele mai vechi înregistrări scrise ale unor războaie majore datează din epoca bronzului. Este vorba despre Războiul Troian, războaiele Egiptului și ale puterii Hitite etc.


Pe siturile din Paleoliticul tîrziu a fost descoperit un număr mare de oase umane cu vîrfuri de sulițe și de săgeți înfipte în ele.
Se credea că în epoca de piatră, înainte de formarea primelor state, războaiele la scară largă erau imposibile din cauza nivelului minim de organizare socială. Însă un nou studiu a risipit acest mit.


În 1973, lîngă o capelă abandonată din Spania a fost găsit un mormînt necunoscut.
În timpul săpăturilor au fost descoperite rămășițele a 338 de persoane. Multe dintre ele aveau oasele fracturate și oasele craniului perforate. În apropiere au fost găsite rămășițe de sulițe și săgeți.


Natura rănilor indică faptul că acestea au fost primite în luptă. Toate indiciile arată că este vorba despre un mormînt de război.
”Cele mai multe dintre răni sînt fracturi cauzate de lovituri cu bîte de piatră, topoare, săgeți din lemn, os sau corn și proiectile din piatră lansate cu praștia", scriu autorii.



Au fost obținute dovezi că în urmă cu peste 5.000 de ani în Europa a avut loc un război pe scară largă, care a durat ani de zile.


Noul studiu a risipit mitul conform căruia războaiele devin tot mai mari odată cu dezvoltarea civilizației. Conflicte de amploare au avut loc chiar și în societățile primitive.

13
4
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?