X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Acele de piatră descoperite în Tibet s-au dovedit a fi cele mai vechi din istorie

28 iun. 02:00   Ştiinţă şi IT
1110 0

Arheologii au descoperit cele mai vechi ace de piatră din istorie în vestul Podișului Tibetan.

În 2020, șase artefacte de piatră cu un vîrf ascuțit și o gaură în interior au fost găsite în timpul săpăturilor din apropierea lacului Xiada Ko. Studiul, publicat în Journal of Archaeological Science: Reports, argumentează că aceste ace de piatră, care au o vechime de pînă la 9.000 de ani, sînt cele mai vechi cunoscute. Yun Chen, doctorandă la Universitatea Sichuan, și colegii săi au efectuat analize, confirmînd că aceste obiecte erau într-adevăr folosite pentru cusut. Acele de piatră, care datează din anii 7049-6568 î.Hr., sînt compuse din talc, actinolit, serpentină și tremolit. Unul dintre ele, așa-numitul "Ac 1", a fost investigat cel mai amănunțit. Cercetătorii au reprodus procesul de fabricare a acelor, constatînd că crearea acelor de piatră necesita mult mai multă muncă decît cea a acelor de os.

Este posibil ca acele de piatră să fi fost utilizate pentru sarcini complexe, cum ar fi coaserea corturilor, și să fi avut o semnificație religioasă sau spirituală, după cum reiese din urmele de vopsea roșie. Potrivit cercetătorilor, culoarea roșie era considerată protectoare împotriva spiritelor rele și dădea uneltelor "viață și energie". Apariția acului cu ochi a reprezentat o etapă importantă în dezvoltarea civilizației umane, permițînd crearea de îmbrăcăminte și adăposturi mai durabile, care au facilitat explorarea de noi medii și viața în regiunile reci. Cele mai vechi ace de os descoperite în Peștera Denisova din Rusia datează de acum aproximativ 50 000 de ani. Înainte de descoperirea din Tibet, cele mai vechi ace de piatră aveau doar 2.700 de ani, fiind găsite în provincia Henan, China.

Cu toate acestea, nu toți cercetătorii sînt de acord că obiectele găsite în Tibet sînt într-adevăr ace. Unii afirmă că acestea sînt "prea tocite" pentru cusut și ar fi putut fi folosite ca bijuterii personale sau pentru confecționarea plaselor de pescuit, avînd în vedere apropierea lor de lac.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?