Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

De ce tace Ministerul Mediului?

6 iun. 22:59 (reactualizat 9 iun. 19:22)   Politică
9678 4

Redacția Noi.md a întîmpinat dificultăți în obținerea unor răspunsuri clare din partea Ministerului Mediului referitoare la Memorandumul de înțelegere pentru consolidarea sectorului forestier, semnat la 25 martie 2024.

Memorandumul, care implică colaborarea între Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului și Agenția Franceză de Dezvoltare, conține unele clauze confidențiale.

Printre întrebările adresate de Noi.md în adresa serviciului de presă al Ministerului Mediului, se numără motivele pentru care unele aspecte ale memorandumului sînt confidențiale, justificarea acestei confidențialități în raport cu interesul public.

De asemenea, Noi.md a solicitat un răspuns și referitor la implicarea altor minister din țară în implementarea măsurilor specifice din acord.

Cu toate acestea, un răspuns din partea Ministerului Mediului nu am primit, chiar dacă a trecut mai mult de două luni.


Un alt aspect important este faptul că Guvernul s-a întrunit pe 14 martie într-o ședință extraordinară, iar pe ordinea de zi era doar acest proiect de hotărîre.

Astfel, din cauza schimbării ministrului mediului, în textul documentului au fost înlocuit numele Rodica Iordanov cu Sergiu Lazarenco, inițierea negocierilor și aprobarea semnării Memorandumului fiind votate pe 3 martie curent.

Cu o zi înainte de convocarea Guvernului, pe data de 13 martie, premierul Dorin Recean a anunțat că în locul lui Iordanca-Rodica Iordanov, la Ministerul Mediului, va veni deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Sergiu Lazarencu. Oficialul nu a comunicat motivul schimbărilor din echipa guvernamentală.

Ulterior, Iordanca-Rodica Iordanov s-ar fi arătat surprinsă de mesajul premierului cu privire la schimbările din echipa guvernamentală. Pentru Agora, Iordanov a spus că „este o decizie politică pe care a luat-o partidul cu domnul Recean”.

Redacția Noi.md va continua să urmărească acest subiect și să facă demersurile necesare pentru a obține clarificările solicitate, în speranța unei transparențe mai mari din partea autorităților.

Memorandumului de înțelegere tripartit între Ministerul Mediului din Republica Moldova, Societatea silvică a fondului de depozit și consignație și Agenția Franceză de Dezvoltare, prevede contractarea sumei de 40,0 mil. euro în două tranșe, a cîte 20,0 mil. euro, pe parcursul perioadei 2024-2025, pentru implementarea Programului de reforme în domeniul forestier. La fel, Memorandumul prevede și alocarea de către AFD a unui grant în sumă de 1,2 mil. euro asistență tehnică pentru a sprijini implementarea Programului de reformă a sectorului forestier, facilitînd astfel realizarea obiectivelor stabilite.

Ce țeluri sînt în plan este, deocamdată, un secret pentru moldoveni.

0
4
1
5
40

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?