X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

A fost creat cel mai puternic supercomputer din lume

15 mar. 2020,, 23:00   Ştiinţă şi IT
3042 0

Faceți cunostina cu El Căpitan, cel mai puternic supercomputer din lume care va fi gata undeva în 2023.

Această mașînărie high-tech va fi dezvoltată împreună cu HPE și va fi găzduită de Lawrence Livermore Național Laboratory. El Căpitan va fi folosit de US Department of Energy’s Național Nuclear Security Administration; știți voi, băieții aia care se ocupă de tot ce înseamnă energie nucleară.

Ei bine, se pare că AMD a mai bifat încă o victorie importantă întrucât cel mai nou supersistem realizat de companie va fi folosit pentru „a susține cerințele celor din Național Nuclear Security Administration. Principala să misiune va fi să asigure siguranță datelor și fiabilitatea magaziei de resurse nucleare”. De asemenea, va fi cel mai puternic sistem din lume, cu o putere mai mare decât a lui Frontier, care va fi lansat în 2021.

El Căpitan se va folosi de noile chipuri AMD EPYC Genoa bazate pe arhitecura Zen 4, care este încă secretă. Pe partea de grafică, chipurile grafice Radeon Instinct vor oferi o nouă arhitectură optimizată pentru muncă de acest fel. AMD și-a categorisit recent arhitecturile plăcilor video în două branșe: compute-focused (GNC) și gaming-focused (RDNA). AMD va folosi pentru aceste chipuri tot cea de-a treia generație de AMD Infinity Fabric, pe care o putem vedea chiar și astăzi pe procesoare precum Ryzen 5 3600X.

Ce este și ce face noul El Căpitan construit de AMD?


Fiecare bucată din El Căpitan va fi construit în jurul interconexiunii HPE Cray’s Slingshot. Bucățile vor avea un raport 4:1 GPU/CPU și vor fi legate cu Infinity Fabric și memorie unificată. Procesoarele Zen 4 vor oferi și suport pentru memorie next-gen și subsisteme pentru sarcini AI.

Toată puterea generată va fi folosită în simulări 3D avansate și sarcini de modelare pentru a asigura securitatea și fiabilitatea resurselor nucleare ale Statelor Unite. Misiunea să cea mai importantă va fi să modernizeze securitatea depozitelor de resurse nucleare. De asemenea, în caz de nevoie El Căpitan va putea fi folosit și pentru research medical sau chiar proiecte legate de protejarea mediului.

AMD a mai pus cap la cap un supercomputer chiar recent, însă acesta are la baza arhitectură Zen 2 din prezent. Bine, puterea totală de procesare echivalează cu 18.144 procesoare Ryzen 9, deci nu cred că va întâmpină probleme curând.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?