X 
Arşiţa stiri: 179
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Olimpicii Moldovei: Zalina Marghieva, atleta care va participa pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice

21 iul. 10:00   Sport
2 ore in urma 749 0

Astăzi, te invităm să cunoști istoria atletei Zalina Marghieva care va evolua pentru a 5-a oară la o ediție a Jocurilor Olimpice, ceea ce reprezintă un record al Moldovei.

Eleva lui Soslan Marghiev a obținut biletul pentru Paris 2024 după ce a înregistrat rezultatul 75,95 metri la turneul internațional „Dionisopolis” din Bulgaria.

Zalina a stabilit și un nou record național la proba aruncarea ciocanului. Normativul de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris a fost de 74 de metri.

Zalina Marghieva s-a născut la Ordjonikidze, RSFS Rusă.

Este cel mai bun produs al atletismului moldovenesc de la declararea independenţei: locul 5 la Jocurile Olimpice și locul 4 la Campionatul Mondial, fiind în ambele cazuri foarte aproape de podium la proba aruncarea ciocanului.

Zalina practică atletismul de mai bine de 20 de ani. La 19 ani s-a calificat la prima Olimpiadă din carieră, iar în 2009 a devenit campioană europeană Under 23. Peste doi ani devine cîștigătoare a Universiadei Mondiale. Este triplă campioană la Cupa Europei de iarnă la aruncări și multiplă campioană balcanică. În 2021, Zalina a participat pentru a 4-a oară la Jocurile Olimpice.


Este, indiscutabil, o atletă de înaltă performanță de top 10 în lume (locul V la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016 și locul IV la Campionatul Mondial, 2019 de la Doha, Qatar). A rămas un pas, dar unul decisiv. Cel mai greu, fiindcă la nivelul atins de atletă trebuie să investești incomensurabil, altminteri visul unei medalii rămîne doar un vis.

Proba de aruncări este sportul familiei Marghiev. O familie admirabilă, notorie, de mari maeștri, ca să spunem așa, cînd vine vorba de atletism. Capul acesteia, Soslan Marghiev, ca și soția Alexandra au făcut parte pe timpuri din selecționata URSS.

Toți cei trei copii ai lor Marina, Zalina și Serghei au ales sportul și anume aruncarea ciocanului. Marina și Zalina au fost pregătite inițial de Alexandr Slivco, după cîțiva ani fiind preluate de tatăl lor, Soslan Marghiev.

Zalina își dorește mult o medalie olimpică, care i-ar încununa o carieră sportivă și așa impresionantă.

„Sînt mîndră și onorată să fiu parte a Team Moldova la cea mai mare competiție din lume. Să lupt și să apăr demnitatea țării mele”, a mărturisit în ajunul Jocurilor Olimpice de la Paris Zalina.

Jocurile Olimpice și Paraolimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 8 septembrie 2024, în diferite locații din Paris și din regiunea Île-de-France.

Te îndemnăm să susții echipa olimpică! #HaiMoldova

Totodată, dacă ești un suporter înrăit al sportivilor moldoveni, te îndemnăm să te abonezi la pagina de facebook Noi.md Sport unde vei afla ultimele noutăți din sport.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав