Ana Dulce s-a născut la 22 octombrie 2005 în Chișinău.
Palmares: campioană europeană în 2024, locul 4 la Cupa Mondială cu un nou record național: 580 de puncte din 600 posibile, două medalii de bronz la Junior World Cup 2022 & Junior European Championship în 2022, multiplă cîștigătoare a diferitor turnee internaționale.
În acest an, sportiva va reprezenta țara noastră la Jocurile Olimpice de la care are speranțe foarte mari.
”Este o mare bucurie și onoare pentru mine să fiu în Echipa Olimpică a țării noastre, sportivii noștri personifică perseverența, dorința de a cîștiga și pasiunea pentru sportul lor!”
Ana Dulce practică tirul de la vîrsta de 7 ani. Părinții săi au fost cei care i-au găsit această ocupație în copilărie, pentru că ea avea probleme cu vederea. Însă, pentru Ana, a fost - cum se spune – “dragoste la prima Vedere”, deși a mai cochetat un timp și cu gimnastica.
"Mama a crezut că tirul îmi va corecta, oarecum, vederea. Nu o am prea bună, din născare. Timpul mi-a arătat că treaba asta nu prea m-a ajutat, dar nu e o tragedie. Există o mulțime de alte plusuri. Sunt o mare amatoare a diferitor genuri de sport. Probabil, nu urmăresc doar fotbalul. Am făcut gimnastică timp de 4 ani. Am făcut karate-do în copilărie, însă tirul a fost cea mai importantă ocupație pentru mine și așa a rămas de-a lungul anilor.", a dezvăluit Ana Dulce.
Vă reamintim că Noi.md a lansat un nou stickerpack în Viber Cunoaște-i pe ai noștri, creat în sprijinul sportului moldovenesc și care reflectă umorul și traiul de zi cu zi al moldovenilor. Stickerpack-ul este deja disponibil pentru descărcare gratuită în Viber Sticker Market.
Ana Dulce a devenit al optulea sportiv din Republica Moldova care obține cota de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.
Ana Dulce rămîne cu picioarele pe pămînt după ce a devenit prima sportivă din Republica Moldova care a obținut calificarea la o ediție a Jocurilor Olimpice la tir, în proba de pistol cu aer comprimat. În vîrstă de 18 ani, Ana a izbutit această performanță, devenind campioană europeană la competiția desfășurată în orașul Gyor din Ungaria.
"Nu, eu nu mă imaginez în fiecare zi cu medalia olimpică la gît. Vreau, întîi, să ajung în finală, iar mai apoi… vom vedea. Înaintea oricărui start, nu știu cum va decurge lupta. Știu sigur, însă, că îmi va place, că voi face ceea ce pot. Nu-mi place să am previziuni sau să îmi fac planuri mari. O să ajungem acolo, o să fac tot ce îmi stă în puteri să ajung în finală, iar de acolo vom vedea ce ne rezervă competiția.", a declarat Ana Dulce
Olimpiada de la Paris va fi deja a doua în cariera Anei Dulce. Acum 4 ani ea a participat la ediția de la Tokyo, dar a ajuns atunci la cel mai important eveniment din sport în urma unui wild-card. Practic, o invitație.
"De această dată abordarea va fi diferită. Am obținut, oficial, cota de participare. Nu merg la Olimpiadă în urma unui wild-card, nu din întîmplare, ci mi-am obținut dreptul de a participa. Eu m-am pregătit de aceste “Europene”. Eu știam că anume în cadrul lor voi obține cota.", a afirmat Ana Dulce
Ana este ghidată de Oleg Moldovan, un fost performer în acest gen de sport, un sportive care la Olimpiada din anul 2000 a cucerit medalia de argint.
"Eu am participat de 3-4 ori la Olimpiade și pot spune că există o diferență mare față de Mondiale sau Europene. Este o atmosferă și o presiune ieșite din comun. Și, din acest motiv, deseori, nu se impun tocmai liderii din acest gen de sport.", a menționat antrenorul Oleg Moldovan
"Ana a demonstrat încă din start că are caracter. Că este încăpățînată, în sensul bun al cuvîntului, că nu se lasă bătută nicicînd. Încă de pe atunci mama ei spunea că e o viitoare campioană și… iată că a avut dreptate! Doar că a fost nevoie de 10 ani ca să devină campioană europeană. Dar e bine și așa…", a declarat antrenorul Oleg Moldovan
Anul 2024 va fi unul de pomină pentru Ana Dulce.
Ea a devenit a opta sportivă din Republica Moldova calificată la Olimpiada de la Paris după luptătoarele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita, canotorii Serhii Tarnovschi, Daniela Cociu și Maria Olărașu, arcașul Dan Olaru și Alisa Glinca, aceasta din urmă concurînd în cadrul probei de călărie.
Jocurile Olimpice și Paraolimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 8 septembrie 2024, în diferite locații din Paris și din regiunea Île-de-France.
Te îndemnăm să susții echipa olimpică! #HaiMoldova
Totodată, dacă ești un suporter înrăit al sportivilor moldoveni, te îndemnăm să te abonezi la pagina de facebook Noi.md Sport unde vei afla ultimele noutăți din sport.
Adăuga comentariu