Transnistria stiri: 1324
Eurovision stiri: 494

Cinci sporturi noi vor apărea la Jocurile Olimpice din 2028

16 oct. 2023,, 22:29   Sport
1967 0

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a validat, luni, la Mumbai (India), în cadrul celei de-a 141-a Sesiuni a organizaţiei, includerea a cinci noi sporturi în programul Jocurilor Olimpice din 2028 de la Los Angeles, cricket, baseball/softball, squash, flag football şi lacrosse, transmite AFP.

CIO a ratificat astfel propunerea făcută vineri de Comitetul său Executiv, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Sub forma sa scurtată, T-20, cricket-ul revine la Jocurile Olimpice după mai bine de un secol, după o apariţie la ediţia din 1900 de la Paris.

''Cricket-ul are peste 2,5 miliarde de suporteri în lume şi reprezintă o posibilitate extraordinară de a angaja noi ţări şi noi comunităţi, printre care şi ţara gazdă a acestei Sesiuni: India'', a declarat austriacul Karl Stoss, preşedintele Comisiei pentru programul olimpic.

Sport popular în întregul Commonwealth, cricket-ul poate spera cu şanse considerabile să fie păstrat în programul olimpic şi pentru JO din 2032, de la Brisbane.


Flag football este o formă de fotbal american fără contact, jucată în echipe de cinci jucători.

Baseball-ul a fost prezent la mai multe ediţii ale Jocurilor Olimpice, revenind la JO 2020, după ce nu a fost inclus în 2012 şi 2016, însă nu va fi la Jocurile de anul viitor de la Paris.

Softball-ul, varianta feminină a baseball-ului, a apărut la cinci ediţii anterioare ale Jocurilor de vară, şi nu va fi nici el prezent la Paris.

Lacrosse este un sport colectiv derivat din culturile amerindiene.

India, cea mai mare ţară care nu a găzduit o ediţie a Jocurilor Olimpice, a profitat de ceremonia de deschidere a Sesiunii CIO, de sîmbătă, pentru a-şi prezenta candidatura pentru ediţia din 2036 a JO.

Noile sporturi duc numărul disciplinelor din programul JO 2028 la 36, un record istoric, avînd în vedere că CIO a confirmat menţinerea unor discipline ca pentatlonul modern şi halterele, amînînd încă o dată o decizie în privinţa boxului.

CIO a retras recunoaşterea Federaţiei Internaţionale de Box (IBA) după o cascadă de scandaluri şi aşteaptă să vadă dacă World Boxing, o organizaţie nouă formată din federaţiile naţionale disidente va strînge suficientă susţinere pentru a o înlocui.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?