”La prima etapă o să avem un studiu de fezabilitate pe care îl finanțăm, el costă 10 milioane de lei. Pentru ca să putem să clarificăm în ce model va fi finanțat acest viitor stadion. El poate să fie finanțat atît din bugetul de stat, cît și din surse externe. Nu vorbim neapărat de finanțare din bugetul de stat, asta este o potențială sursă, ea poate fi extinsă în timp, putem să atragem cu siguranță și resurse externe, inclusiv de la donatori. Dar studiul de fezabilitate, pentru care s-au alocat acum bani, o să fie finalizat probabil în iulie- august anul viitor și o să răspundă probabil la toate aceste întrebări. Stadionul generează și venituri, o să ne permită să atragem și mai mulți vizitatori străini, să organizăm evenimente aici pe interior, să organizăm evenimente și din afară. Un stadion, bine gîndit, bine organizat și bine administrat în general generează potențial economic, generează locuri de muncă și în final mai multe venituri în buget și răscumpără această investiție în timp. Dar la aceste întrebări, care sînt foarte pertinente, o să răspundă studiul de fezabilitate și lucrurile cred eu că pot fi făcute în paralel. În același timp, trebuie să înțelegem că 85 milioane de euro într-adevăr nu este puțin, va fi o parte finanțat de stat, o parte din extern, dar ca magnitudine asta reprezintă echivalentul fondului nostru rutier pentru un an de zile, eșalonat reprezintă o proporție mai mică, dar este o discuție care cred eu o s-o avem în momentul în care o să avem studiul de fezabilitate și o să lămurim exact din ce surse finanțăm această investiție”, a declarat Dan Perciun în cadrul unui interviu televizat.
Totodată, acesta a menționat că un stadion bine gestionat ar putea aduce venituri statului.”Stadionul o să prevadă spații interne care pot fi reutilizate la mai multe probe sportive, nu doar pentru fotbal, iar asta oferă o posibilitate de desfășurare de evenimente de altă anvergură și generează și o mai mare atractivitate pe extern pentru asemenea evenimente. Avem modele bune în România, avem modele proaste în România. Avem orașe care au reușit să construiască un stadion și să îl transforme într-un activ economic fezabil, viabil, acum este responsabilitatea noastră să valorificăm această potențială investiție. Partea bună este că există un angajament, se regăsește și în strategia sportului 2030 pe care am votat-o săptămîna trecută, este și în planul național al Guvernului care a aprobat această investiție”, a menționa ministrul.
Reamintim că anterior, autoritățile au anunțat că în Republica Moldova, va fi construit un Stadion Național de categoria 4 a Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), cu o capacitate de 20-25 de mii de locuri, care să găzduiască evenimente sportive de anvergură.Lucrările ar putea să dureze circa cinci ani. Autoritățile analizează cinci posibile locații pentru construcția obiectivului, iar varianta care a acumulat cele mai multe puncte este terenul din apropierea Arenei Chișinău, din preajma orașului Stăuceni, municipiul Chișinău.
Adăuga comentariu