X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Vocea poporului: Vor participa cetățenii la recensămîntul populației care se desfășoară în Moldova?

11 apr. 16:04 (reactualizat 14 apr. 00:29)   Societate
20828 0

Începînd cu 8 aprilie, în Republica Moldova se desfășoară un recensămînt al populației și locuințelor. Cetățenii sînt vizitați la domiciliu de recenzori care le adresează o serie de întrebări la care trebuie să răspundă.

Participarea este obligatorie, dar nu toți cetățenii doresc să răspundă la întrebări, deoarece unele dintre ele, în opinia lor, pot fi de natură personală. Alții nu văd o problemă în acest sens și consideră că recensămîntul este o inițiativă bună și că întotdeauna pot să se abțină de a răspunde la întrebări incomode. De asemenea, au existat și persoane care s-au îndoit că scopul recensămîntului este de a afla numărul persoanelor care locuiesc în țară.

"Da, voi participa la recensămînt pentru că este un lucru important. Dar totuși m-aș întreba: Care este scopul acestui recensămînt? Pentru că îmi amintesc de ultima dată cînd a fost efectuat un astfel de recensămînt și, practic, nu am văzut rezultatele. Acesta este paradoxul. Inițiativa este corectă. Dacă vom cunoaște numărul real al populației din Republica Moldova, atunci vom putea calcula atît procentul de participare la vot, cît și banii alocați din buget pentru fiecare persoană"

"Sincer, nu știu, totul este relativ. Pe de o parte, este necesar, pe de altă parte, care este scopul și ce ne va da"


"Foarte pozitiv. Orice s-ar spune, societatea, populația ar trebui să știe despre acest lucru. Cînd se spune cîți oameni există în Moldova, trebuie să știm exact"

"Nici o problemă, de ce să nu contribuim? Dacă sînt de natură personală, nimeni nu te împiedică să te abții de a răspunde"

"Conform legii, da, dar dacă întrebările sînt de natură personală, atunci desigur că pot fi jenante."

"Voi participa? Eu cred că da. Dar inițiativa nu este foarte bună. Datele sînt foarte personale, nu ar trebui să dăm nimic."

"Ar trebui să existe un recensămînt, sînt de acord, dar ar trebui să existe întrebări normale. "Cîți oameni locuiesc în țară?"

”Voi vedea ce întrebări vor fi. Dacă mă voi simți confortabil să răspund, atunci da."

Reamintim că, începînd cu 8 aprilie, timp de 3 luni în toată țara se va efectua recensămîntul populației și locuințelor. Cei care vor refuza să ofere date individuale în scopuri statistice vor fi sancționați cu amendă de pînă la 2100 de lei, conform articolului 330 din Codul contravențional.

De menționat că pe intrrnet au apărut deja fotografii cu chestionarul recensămîntului. În același timp, mai mulți cititori ai site-ului Noi.md au trimis mesaje pe adresa redacției în care și-au exprimat indignarea față de conținutul unor întrebări, care, în opinia lor, sînt de-a dreptul ciudate.

Doru Petruzi, directorul general al companiei sociologice IMAS, a declarat pentru Noi.md că el, în calitate de sociolog, nu prea înțelege cît de potrivite sînt astfel de întrebări în contextul unui astfel de eveniment ca recensămîntul.

Portalul Noi.md a transmis o solicitare către Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal cu privire la faptul dacă întrebările din chestionar sînt formulate corect conform legislației Republicii Moldova și dacă acestea nu contravin Legii privind protecția datelor cu caracter personal. Biroul Național de Statistică (BNS) ne-a oferit o serie de explicații cu privire la unele întrebările din chestionar.

Noi.md realizează și un sondaj de opinie în rîndul cetățenilor pe tema: "Veți participa la recensămîntul în desfășurare în Moldova?".

Puteți vota în cadrul sondajului AICI

12
2
0
1
81

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?