X 
Cutremure stiri: 508

Vitalie Levința: „Copiii trebuie învățați încă din clasa întîi despre conținutul nesigur”

7 oct. 04:00   Societate
16 ore in urma 2393 0

Internetul este o mare groapă de gunoi, unde poți găsi atît lucruri foarte bune, cît și o mulțime de lucruri rele, așa că este extrem de important să începem să lucrăm cu copiii în această direcție încă din clasa întîi și să-i învățăm prin joacă să asimileze corect informațiile furnizate de internet și încă la nivelul de acceptare a informațiilor să le tăiem din conținutul nesigur.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate cibernetică, Vitalie Levința, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

El a remarcat că lumea digitală a devenit mai tînără, internetul devine tot mai tînăr și tot mai mulți tineri îl folosesc, iar adesea puteți vedea copii mici cu o tabletă sau un telefon, care văd un flux mare de informații, și este important să-i învățăm din copilărie să identifice conținutul nesigur.

Vitalie Levința consideră că astfel de lecții în formă de joacă pot fi desfășurate încă din clasa întîi, oferindu-le copiilor în lecții video informații despre cum să perceapă corect informațiile de pe internet, cît de important este ca deja la nivelul acceptării informațiilor să separe conținutul nesigur și așa mai departe.

„Copiii de astăzi, datorită internetului, percep informația diferit față de noi. Ei percep mai mult informația colorată, mai scurtă. Este foarte greu să îi faci să citească ”Război și pace” de Tolstoi. Ei au acum o gîndire de clip. Și prin astfel de clipuri trebuie să îi învățăm, astfel încît să perceapă subiectele corect, fără a le considera plictisitoare. De exemplu, le puteți oferi informații sub formăm de desen animat cu exemple. De exemplu, fetița Natașa locuiește în același oraș ca și tine. Ea a intrat pe internet și atunci a fost contactată de o altă fată și i-a propus să fie prietena ei. Însă apoi s-a dovedit că aceasta nu este o fată, dar un nene mare cu barbă, care stă în altă țară sau în alt oraș și încearcă să afle toate datele ei. Este important să le explicăm totul clar copiilor și să le spunem despre posibilele consecințe, că nu ar trebui să discute cu alți străini despre casa și familia lor”, a declarat expertul în securitate cibernetică.


Potrivit acestuia, la nivel mondial există foarte multe lecții vizuale privind igiena digitală, multe desene animate dublate de actori profesioniști de la Hollywood, o mulțime de clipuri, care pot fi folosite pentru astfel de lecții. De asemenea, elevilor ar putea privi filme celebre despre hackeri, astfel încît să înțeleagă mai bine întreaga problemă.

„Aș propune ca astfel de lecții să fie opționale. Există atît de multe programe ale ONG-urilor care se ocupă în special de igiena digitală. Put fi organizate cursuri opționale pentru elevi. În loc de lecții lungi și plictisitoare, este important de arătat copiilor niște desene animate sau clipuri video, cu exemple din viață, care să fie apropiate copilului, el ar înțelege mai bine amenințările și pericolele existente pe internet, ar fi mai vigilent, ar înțelege importanța problemei”, a subliniat Vitalie Levința.

Menționăm faptul că informații detaliate despre Internet, adresate atît părinților, cît și copiilor, despre cum să convingem generațiile să folosească cele mai bune realizări ale lumii moderne în beneficiul lor, sfaturi solide pentru părinți, profesori și copii despre cum să se comporte corect pe Internet și cum să evite problemele, puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea „Internetul și copiii”.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав