Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Vîrsta de pensionare în Moldova se va egala peste patru ani

17 feb. 18:00   Societate
6162 0

Vîrsta de pensionare în Republica Moldova va fi egalată peste patru ani.

Din anul 2028, atît bărbații, cît și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani. Momentan femeile se pensionează la 60 de ani și 6 luni, iar vîrsta de pensionare crește cu șase luni anual. Din 1 iulie 2024, femeile se vor pensiona la vîrsta de 61 de ani, transmite IPN.

Legea prin care s-a decis egalarea vîrstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vîrstă de peste 60 ani este în creștere continuă. De asemenea, se făcea trimitere la faptul că un șir de state europene au pornit procesul de egalare a vîrstelor de pensionare ale femeilor și bărbaților și de majorare ulterioară a vîrstelor de pensionare, inclusiv pînă la 65 de ani în Cehia, Franța, Grecia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria și România, 67 de ani în Danemarca, Germania, Olanda și Spania, 68 de ani în Irlanda, Finlanda și Marea Britanie.

Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților este de 34 de ani. În cazul femeilor, pînă pe 30 iunie anul curent, stagiul complet este de 33 de ani și 6 luni, iar din 1 iulie se va egala cu al bărbaților și va fi 34 de ani.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vîrstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vîrstă.


Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decît cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vîrstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Din 1 ianuarie 2024, persoanele pot solicita reexaminarea pensiei în cazul în care au continuat activitatea după stabilirea/reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă. Din 1 ianuarie 2024 se reexaminează și pensiile de dizabilitate stabilite pînă la 1 ianuarie 2022, cu condiția că persoanele au realizat un stagiu de cotizare de la 2 ani pînă la 7 ani.

Din 1 aprilie 2023, cuantumul pensiei minime pentru limita de vîrstă cu stagiu complet de cotizare este de 2620 de lei. Următoarea indexare a pensiilor va avea loc în aprilie.

1
0
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?