X 
Transnistria stiri: 1443
Preşedintele stiri: 4063

Pensiile vor fi indexate și în acest an. Șefa CNAS oferă detalii

31 ian. 12:15   Societate
63912 1

Anul acesta toate pensiile ar urma sa fie indexate de la 1 aprilie cu 6 la sută, a declarat directoarea Casei Naționale de Asigurări Sociale, Elena Țîbîrnă.

Potrivit acesteia, situația va fi mai clară în luna martie, atunci cînd în funcție de Produsul Intern Brut, va fi luată o decizie.

„Ca de fiecare dată, noi, la 1 aprilie, facem indexarea tuturor pensiilor de asigurări sociale și ca urmare se majorează și alocațiile sociale de stat. Formula indexării nu este altceva decît inflația de la sfîrșitul anului 2023. Conform indicatorilor pe care i-am primit în octombrie pentru a planifica bugetul pentru anul respectiv. Noi am planificat o indexare de 6 procente, dar indicatorul respectiv poate fi actualizat în luna martie. Legislația prevede o majorare de pensie și ea depinde de procentul creșterii PIB. Și acest procent de creștere, 50% din acest procent de creștere se aplică la pensia medie pe țară. Pensia medie pe țară este 3683 de lei. Așteptăm să ne informeze ministerul de resort dacă avem o creștere a PIB față de anul trecut”, a declarat Elena Țîbîrnă, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

Potrivit șefei CNAS, în prezent în Republica Moldova sînt 674 de mii de pensionari, iar acest număr se menține pe parcursul ultimilor trei ani.

La asigurarea indemnizației pentru un pensionar lucrează 1,2 salariați, raportul ideal fiind de patru salariați la un pensionar. Vîrsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei – 60 de ani și șase luni.

18
7
5
14
69

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?