X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Victor Marahovschi, despre situația de la Horodiște: "Sînt foarte multe întrebări privind legalitatea transferului acestui teren în proprietate privată"

21 apr. 10:15   Societate
3354 0

Activiștii de mediu afirmă că situația de la Horodiște, Rezina, cînd un teren, căruia i-a fost schimbată destinația, care a trecut în proprietate privată, care a fost vîndut și pînă la urmă a ajuns în posesia soției și fiicei primarului localității este mai mult decît suspectă și pare mai mult o schemă bine gîndită.

Situația în jurul construcției unei pensiuni turistice pe teritoriul Rezervației Peisagistice din Țipova, Rezina, a fost inspectată de echipa Noi.md.

La fața locului, s-au deplasat și reprezentanți ai Fundației pentru Dezvoltare Ecologică EcoDava, dar și activiști civici, care s-au arătat revoltați de felul cum pe o astfel de bijuterie arheologică, parte a istoriei și culturii Republicii Moldova, sînt săpate șanțuri și montate fundații din beton.

Printre aceștia este și Victor Marahovschii, membru al Consiliului administrativ al Parcului Național «Orhei». Acesta a menționat că "situația este una destul de regretabilă, deoarece din momentul în care acest teren a fost transferat în proprietate privată, valorile arheologice și istorice care se află acolo au fost deja afectate".


„Încă nu este clar ce este mai rău. Dacă aici va fi construit un obiectiv turistic sau dacă acest teren va fi folosit conform destinației sale - de teren agricol. Îl vor ara, îl vor cultiva? Simplul fapt de a transfera acest teren în proprietate privată ridică o mulțime de întrebări. Ar fi interesant de aflat cum au avut loc toate aceste proceduri: licitație, transfer de proprietate, pentru că, dacă ne gîndim bine, aceste activități s-au desfășurat chiar în toiul pandemiei. Or, din cîte știu și îmi amintesc, aceste activități erau restricționate în acea perioadă. Oare în general au fost legale la acea vreme?

Totodată, din cîte cunosc, destinația terenului nu se schimbă atît de ușor. Trebuie să existe condiții prealabile speciale pentru acest lucru. Este foarte ciudat că pînă la urmă, din anumite motive, acest teren a ajuns în mîinile rudelor apropiate ale primarului. Adică, la soție, din cîte știu eu, la fiică. Nu vreau să cred că aceasta este o schemă obișnuită de corupție...

Repet: există foarte multe întrebări cu privire la legalitatea transferului acestui teren în proprietate privată. Iar dacă se va găsi vreo legătură între toate persoanele implicate în această situație, atunci va fi un caz concret pentru Autoritatea Națională de Integritate, care va trebui apoi să se clarifice în toate», a punctat Victor Marahovschi.

Dorel Iurcu, primar al satului Horodiște încă din anul 2011, spune că nu a știut că acest teren face parte din Rezervația Țipova și că autoritatea publică locală nu deține niciun act, prin care ar fi fost pusă la curent cu acest fapt de către organele competente. "Noi l-am scos la licitație în 2021, au fost doi participanți, s-a desfășurat licitația, care a fost cîștigată de o doamnă, s-a încheiat contract cu Primăria. Despre terenul respectiv cineva spune că este rezervație, cineva spune că nu. Eu, după cum cred, poate fi rezervație locul din Lunca Nistrului, mai aproape de Mănăstirea Țipova {…}", ne-a spus primarul.

Și co-proprietara terenului, Vera Iurcu, care este, de altfel, și soția primarului, spune că, atunci cînd au pornit lucrările pe teren nu a știut că acesta este sit arheologic.1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?