X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Veaceslav Ceban, fost vice-ministru al MAI, riscă să ajungă după gratii

14 noi. 2022,, 15:39   Societate
3313 2

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a dosarului de învinuire a unui fost viceministru de interne, responsabil de crearea și dirijarea unui grup criminal organizat, care a filat doi procurori anticorupție, în octombrie 2020.

Pentru atingerea acestui scop, Veaceslav Ceban a creat un grup în cadrul organizației criminale „Plahotniuc,” iar membrilor recrutați le promitea salarii „nu mai mici decât la un angajat al MAI”. În cazul unuia din membri, responsabil de elaborarea notelor informative privind acțiunile ilegale de filare, acesta primea lunar 20.000 lei, potrivit materialelor dosarului. Astfel, pe lângă filarea unui procuror anticorupție și a unui adjunct al Procuraturii Anticorupție, grupul colecta informații și despre alte persoane care vizitau instituția, în legătură cu dosarul denumit generic „Frauda bancară” în care era vizat și învinuitul.

Trebuie menționat și faptul că, potrivit materialelor dosarului, instrumentat cu sprijinul ofițerilor SIS și SPIA al MAI, acțiunile grupului infracțional erau tutelate neoficial sub umbrela unei unități responsabile de securitatea internă a unui partid politic. În ceea ce privește complicii învinuitului, dosarele penale ale acestora au fost trimise în judecată, iar până la pronunțarea unei hotărâri finale, aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Conform Codului penal, crearea și conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani.

2
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?