X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Valeriu Gurbulea: "Miliardele sînt furate nu pentru a fi găsite"

11 dec. 2023,, 22:40   Societate
3497 0

Așa-zisul "furt al miliardului" din Republica Moldova a avut la bază o schemă destul de simplă, cu contracte de împrumut false sau cu garanții foarte mici, iar autoritățile au avut și au toate mecanismele legale pentru a-l investiga.

Cu toate acestea, pentru furtul miliardului au fost folosite pîrghii serioase, a existat o întreagă orchestrație în evenimentele care au avut loc, iar miliardele sunt furate nu pentru a fi găsite.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

"Cineva m-a întrebat cînd va fi găsit miliardul furat. Am spus că miliardele nu sînt furate pentru a fi găsite. Mai mult, au întîrziat investigația cît au putut de mult pentru a învîrti acești bani prin companii offshore și a-i ascunde în siguranță", a declarat Valeriu Gurbulea.

El a calificat drept rușinoasă situația în care statul are în mîinile sale Curtea de Conturi, Banca Națională, Centrul Anticorupție și alte structuri, dar a fost nevoit să semneze un contract cu compania de audit Kroll, în timp ce Procuratura Generală nu a făcut nimic și a răspuns că așteaptă rezultatele auditului.


"Se pune întrebarea dacă angajarea acestei companii Kroll nu a fost o posibilitate de a încetini ancheta, pentru a ascunde banii în siguranță și acum să-i caute eroic", a declarat fostul procuror general al Republicii Moldova.

Potrivit acestuia, orice infracțiune lasă o urmă financiară, dar "furtul miliardului" este o infracțiune financiară în sine, iar în acest caz nu era nevoie de un audit internațional, deoarece orice instituție moldovenească ar fi putut pur și simplu să ridice toate documentele privind aceste contracte de împrumut.

"Pentru că în centrul "furtului miliardului" se află o schemă destul de simplă: contracte de împrumut cu garanții false sau foarte mici. De exemplu, se luau împrumuturi de milioane de euro și se punea ca garanție un garaj, care valorează cel mult 5-8 mii de euro. Aceasta este o schemă foarte primitivă. Nu există nimic deosebit. Este o schemă foarte simplă de a obține o sumă mare în credit pentru garanții foarte mici, pentru proprietăți nelichide la un preț umflat și așa mai departe. Toate aceste scheme nu pot fi ascunse", a declarat Valeriu Gurbulea.

Potrivit acestuia, miliardele sînt furate nu pentru a fi găsite și este important ca, pe lîngă dorință și motivație să existe și abilitatea și competența de a promova astfel de investigații de amploare.

"Nu este suficient să vrei, trebuie să fii și capabil să o faci, pentru că este o investigație complexă. Eu cred că Republica Moldova a avut și are toate mecanismele legale pentru a investiga "furtul miliardului". Republica Moldova este parte integrantă a Convenției europene privind asistența juridică în materie penală. Adică, cineva se poate adresa la orice Procuratură Generală a unei țări europene și, prin cereri, petiții de asistență juridică într-o anumită direcție, poate să pună toate întrebările de interes pentru Procuratură și să primească răspuns la ele. Iar dacă nu primești răspunsuri, poți ridica întrebările la un alt nivel, pentru că convenția este convenție", a declarat fostul procuror general al Republicii Moldova.

Întrebat de ce acest lucru nu s-a întîmplat pînă acum, el a spus că, vorbind ca un om de rînd, nu oricine poate fura un miliard.

"Pentru aceasta trebuie să ai anumite pîrghii serioase. Doi. Nu orice persoană, nici chiar una influentă, nu poate reuși de una singură să pună în aplicație o astfel de schemă, pentru că problemele aici au legătură nu doar cu încheierea contractelor pentru astfel de împrumuturi false. Există și problema scoaterii banilor din țară, pentru a se asigura că nimeni nu împiedică ca acești bani să iasă din țară și există multe alte nuanțe. Este practic o chestiune de orchestrație. Și mai era nevoie și de anumite garanții că guvernul va "scoate" bani din buget pentru a acoperi aceste găuri financiare uriașe. Căci, în principiu, așa s-a încheiat "furtul miliardului"", a declarat Valeriu Gurbulea.

În opinia sa, o astfel de crimă precum "furtul miliardului" nu a fost nici măcar o provocare la adresa statului, ci un scuipat disprețuitor în direcția acestuia.

24
2
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?