X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Universitatea de Educație Fizică și Sport urmează să fuzioneze cu USM. Popovici: "O inițiativă periculoasă"

11 dec. 2023,, 16:00   Societate
6048 0

Ministerul Educației a inițiat discuții publice cu privire la fuzionarea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) cu Universitatea de Stat din Moldova.

Propunerea a fost pusă în discuții în cadrul unei întîlniri recente a conducerii Ministerului cu angajații Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.

Potrivit Ministerului Educației, USEFS ar urma să devină o facultate în cadrul USM, însă instruirea se va desfășura în continuare în actualele spații de studii ale Universității de Educație Fizică. Autoritățile spun că prin comasarea celor două instituții vor fi rezolvate problemele financiare ale Universității de Educație Fizică și dau asigurări că în urma procesului de fuziune, niciun angajat nu va fi disponibilizat.

Fostul ministru al Educației, Culturii și Cercetării Corneliu Popovici spune că această intenție a autorităților este nu doar regretabilă, dar și periculoasă. Potrivit lui, prin aceste acțiuni iresponsabile și nechibzuite, guvernarea riscă reducă educația și cercetarea din Moldova la cenușă.

Impresia că prin reforma educației din țara noastră se dorește cultivarea cenușei în locul menținerii focului, devine tot mai pregnantă.


Intenția autorităților de a lichida încă o universitate și cîteva sute de școli este nu doar regretabilă, ci și periculoasă. Această intenție, alături de lichidarea institutelor de cercetare, ne privează de viitor, iar acest lucru este, fără îndoială, cel mai înfricoșător scenariu posibil.

Fermecătorul cuvînt „reformă” devine, în realitate, un pretext pentru o aventură periculoasă, amputînd sistemul educațional și de cercetare. Atitudinea aparent fermă a autorităților în a duce la îndeplinire această nouă inițiativă, sub lozinca reformei, pare să semene mai degrabă cu o formă de nebunie din partea celor indiferenți, care nu iau în calcul impactul asupra viitorului Moldovei.

Prin acțiunile lor iresponsabile și nechibzuite, aceștia riscă să reducă educația și cercetarea din Moldova la cenușă, lipsind astfel societatea de resursele intelectuale și științifice necesare pentru a progresa, menționează Corneliu Popovici.

Menționăm că procesul de fuzionare al USEFS cu USM ar urma să se încheie în august 2024. Ministrul Educației, Dan Perciun, a argumentat că fuziunea va permite să fie consolidată baza tehnico-materială a instituției și va deschide noi oportunități investiționale, atît din bugetul consolidat al celor două instituții, cît și de la bugetul de stat.

10
1
0
3
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?